Hükümet, yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla kredi kartı kullanımını sınırlandırmayı hedefliyor. İşte, kredi kartlarıyla ilgili alınacak dört önemli önlem:

1. Kredi Kartı Limitleri Yeni Sisteme Göre Belirlenecek

Yeni düzenleme ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müşterilerin anlık gelir verilerini Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'ne iletecek. Bu sayede bankalar, kredi kartı limitlerini müşterilerin güncel gelirlerine göre belirleyecek. Kart limitleri, bir yıldan kısa süredir kullanılan kartlar için aylık net gelirin 2 katı, daha uzun süre kullanılan kartlar için ise 4 katı olacak. Bu değişiklik, birçok kredi kartı limitinin düşmesine neden olacak.

2. Kredi Kartı Taksitlerine Kısıtlama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in öncülüğünde yapılan düzenlemeyle kredi kartı taksitlerine sınır getirilecek. Vade farksız taksitlerin azalmasına rağmen, tüketimi azaltmak amacıyla taksit seçenekleri kısıtlanacak. Bankalar artık 12 ve 6 aylık taksit seçenekleri sunamayacak ve taksit yapılabilecek sektörler daraltılacak. Maksimum taksit süresi 3 ay olacak.

Milletvekili Hasan Basri Sönmez Eğirdir'de Milletvekili Hasan Basri Sönmez Eğirdir'de

3. Faiz Oranlarında Yeni Düzenleme

Merkez Bankası’nın ocak ayında yayınladığı düzenleme ile kredi kartı faizlerine getirilen tavan, yapılan faiz artırımlarının etkisini sınırlamıştı. Nisan ayında kredi kartı akdi faiz oranı yüzde 4,25’e yükseltilmişti. Ancak, kredi kartı kullanımını azaltmak amacıyla faiz oranlarının politika faizi seviyesine çekilmesi planlanıyor.

4. Asgari Ödeme Tutarlarında Artış

Pandemi döneminde asgari ödeme tutarı yüzde 20’ye indirilmişti. Ancak, 25 bin TL ve üzerindeki kartlar için bu oran yüzde 40 seviyesine yükseltildi. Bu düzenleme, kart sahiplerinin asgari ödeme tutarlarını artıracak.

Yeni düzenlemelerle, kredi kartı kullanımının azaltılması ve enflasyonla mücadele edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi