Peki, bu ödemelerin geri alınması mümkün mü? Vatandaşlar kart aidatını ödemek zorunda mı? İşte detaylar:

Yıllık Kart Aidatları: Ne Kadar ve Geri Alınabilir Mi?

Kredi kartı kullanıcıları, yıllık kart aidatlarıyla karşı karşıya kalıyor. Bankalar genellikle maaş müşterilerine aidatsız kart seçenekleri sunarken, bazı sözleşmelerde bu aidatların belirtilmediği ya da tüketicilerin fark etmediği durumlar olabiliyor. 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 124,1 milyon adede ulaştı ve ortalama kart aidatı 500 TL'nin üzerinde. Yıllık kart aidatları toplamda yaklaşık 62,5 milyar lira gibi büyük bir meblağ oluşturuyor.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bankaların kart aidatı almasının yasal olmadığını belirtiyor. 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 31’inci maddesi, bankaların tüketicilere aidatsız kart sunmak zorunda olduğunu ifade ediyor. Kart aidatları ancak bankalar tüketicilere aidatsız kart sunduklarını ve aidatın ödenmesini müzakere ettiklerini ispatladıkları takdirde talep edilebilir.

Göklerde Isparta’yı başarıyla temsil ediyor Göklerde Isparta’yı başarıyla temsil ediyor

Sigorta ve Ekspertiz Ücretleri: Geri Alınabilir Mi?

Kredi çekerken yapılan sağlık sigortası ve ekspertiz ücretleri de sıkça tartışılan konular arasında. Bankalar, kredi sigortası için belirli bir şirketi dayatabilir ancak sigorta için ödenen ücretin geri alınması mümkün. Yargıtay’ın emsal kararlarına göre, tüketiciler sağlık sigortası için ödenen ücreti geri talep edebilir.

Ekspertiz ücretleri konusunda ise, bankalar taşınmazların değer tespiti için yetkili eksperlere ödeme yapabilir. Ancak, bu ücretlerin net ve tek bir fatura ile belgelenmesi gerekmektedir. Tüketiciler, bu tür masraflara itiraz edebilir ve gerektiğinde hakem heyetlerine başvurabilirler. Ekspertiz raporları için fazla ödeme yapıldığında, bu ödemelerin iadesini talep edebilirler.

Dosya Masrafları: Ne Kadar Ödenir ve Nasıl İade Alınır?

2014 yılında yürürlüğe giren Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği uyarınca, kredi kullanımı sırasında alınabilecek dosya masrafı miktarı, kullanılan kredinin en fazla binde 5'i kadar olabilir. Tüketiciler, fazla tahsil edilen dosya masraflarını ve ekspertiz rapor ücretlerini bankaya yazılı talepte bulunarak geri alabilirler. Banka fazladan tahsilat yapmayı kabul etmezse, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir.

Kaynak: Haber Merkezi