Isparta

Listeler askıya çıktı: Arazileriniz kiraya verilmiş olabilir

Art arda iki yıl süreyle işlenmeden tarım arazilerinin tespit edilmesine yönelik çalışmalar sona erdi. tarım arazilerinin uyduğu fotoğrafları çekildi, tarım il müdürlüklerine bağlı ekipler köyleri dolaşarak işlenmeyen tarım arazilerini belirledi.

Abone Ol

2024 yılının eylül ayında itiraz edilmeyen listeler tekrar kontrolünün sağlanmasının ardından ekim ayında ikinci kez askıya çıktı. İzlenmeyen arazilerle ilgili tespitlerin ardından muhtarlıklarında ikinci kez askıya çıkartıldı. Söz konusu araziler ,Tarım arazilerinde öncelik sahibi olanlara verilecek ve ekeceklerine dair taahhüt alınacak.

Bu kapsamda il Tarım Müdürlükleri'nden çiftçiye yönelik uyarılar yapıldı. Tarım araziniz varsa mutlaka il tarım müdürlüklerinden ve muhtarlıklardan kontrol edin uyarısında bulunuldu.

Bu kapsamda İl Tarım Müdürlüğü işlenmeyen tarım arazileri ve askı süreçleri ile ilgili bilgilendirmede de bulundu.

Yapılan bilgilendirmede;“Bakanlığımızın 3/7/2005 tahir ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 8/K maddesi uyarınca, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilerek tarımsal üretime kazandırılmasına yönelik çalışmaların yürütülmesine dair usul ve esasları belirleyen yönetmelik 22 Ağustos 2024 tarih ve 32640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu kapsamda; ilçe müdürlükleri ve muhtarların dahil olduğu tespit komisyonlarınca uydu fotoğrafları ve arazi kontrolleri tamamlanarak ilk yıl için potansiyel işlenmeyen tarım arazileri listeleri hazırlanmış olup, oluşturulan işlenmeyen tarım arazileri listeleri mahalle muhtarlıklarında askı ilanına çıkarılmıştır. İlan süresi için listelere yapılacak itirazların yazılı olarak ilçe müdürlüğüne yapılması gerekmektedir.”

“İlanlar işlenmeyen tarım arazisi sahipleri için çıkarılmış olup, itirazı arazi sahipleri, işleyip üretime kazandırmak için yapabilirler. İşleneceği taahhüt edilen tarım arazileri askı listesinden çıkartılır. Arsa sahipleri tarafından itiraz edilmeyen araziler 2025 yılı Eylül ayında ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kontrol edilir. 2025 yılı Ekim ayının başında tekrar ikinci kez askı süreci başlayacaktır. Bu süreç sonucunda da tarım arazisi sahipleri tarafından üst üste iki yıl ekilmeyen tarım arazileri tespit edilmiş olacaktır. Tüm bu süreçler sonunda 2025 yılı Kasım ayında işlenmeyen kiraya verilebilecek tarım arazileri ilana çıkartılacaktır”ifadeleri yer aldı.