Lokman Hekim yıllar önce tam bir şifa deposu olarak açıklamış.

Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, şalgamın insan sağlığına birçok olumlu etkisi olduğunu belirterek, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiği için gribal enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu söyledi. Lokman Hekim'in yılda en az bir kez şalgam tüketilmesi tavsiyesinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, şalgamın şifa kaynağı olarak önemli bir işaret olduğunu vurguladı.

Osmaniye, Adana ve Mersin bölgelerinde yaygın olarak kullanılan şalgam suyunun antioksidan açısından zengin olduğunu belirten Karabulut, özellikle gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini dile getirdi. Şalgamın Asya kökenli olduğunu ifade eden Karabulut, Türkiye'de özellikle Adana, Tarsus, Mersin ve Osmaniye gibi güney illerinde yaygın bir şekilde üretildiğini ve tüketildiğini belirtti.

Beets 2013

Şalgamın çeşitli kullanım biçimleri olduğunu açıklayan Karabulut, pişirilerek yenilmesinin yanı sıra çorbalara, salatalara, pilavlara ve soslara eklendiğini, kışlık sebze olarak konservesi ve turşusunun yapıldığını, garnitür olarak da kullanıldığını ifade etti.

Ayrıca, mor havuç ile fermantasyona tabi tutularak üretilen şalgam suyunun Adana, Mersin ve Osmaniye bölgelerinde yaygın olarak üretildiğini ve Türkiye'nin dört bir yanına ve dünyaya ihraç edildiğini belirtti.

144644946 Adana Salgami Tescillendi6180Dhaphoto7

Isparta’da su ürünleri denetimleri devam ediyor Isparta’da su ürünleri denetimleri devam ediyor

Şalgamın yüksek besin değeri ile dikkat çektiğini söyleyen Prof. Dr. Karabulut, şalgamın A ve K vitaminleri bakımından zengin olduğunu, düşük kalori içeriği nedeniyle diyet listelerinde tercih edilebileceğini, aynı zamanda potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, magnezyum, protein, karbonhidrat, yağ, lif ve lutein gibi maddeler içerdiğini belirtti.

Algam Suyu

Şalgamın yüksek besin değeri ile dikkat çektiğini söyleyen Prof. Dr. Karabulut, şalgamın A ve K vitaminleri bakımından zengin olduğunu, düşük kalori içeriği nedeniyle diyet listelerinde tercih edilebileceğini, aynı zamanda potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, magnezyum, protein, karbonhidrat, yağ, lif ve lutein gibi maddeler içerdiğini belirtti.

Aysun Bay Karabulut, şalgamın geleneksel halk tıbbında tansiyonu düşürdüğü, enerji ve kan dolaşımını düzenlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, mide ağrılarına ve sinirsel rahatsızlıklara iyi geldiği bilgisini paylaştı.

Lokman Hekim'in şalgamın yılda en az bir kez tüketilmesi tavsiyesinin, şalgamın sağlık açısından önemini vurguladığını ifade etti.

Aynı zamanda, soğuk kış günlerinde şalgam pilavının grip ve soğuk algınlığına karşı önerildiğini belirterek, şalgamın halk arasında şifalı bir bitki olarak değerlendirildiğini aktardı.