Isparta'da bir ilk olarak başlayan Mide Balonu işlemi Davraz Yaşam Hastanesinde başladı.
MİDE BALONU NEDİR?
Mide balonu (gastrik balon) silikon veya poliüretan malzemeden üretilmiş, şişirilmeden önce mideye yerleştirilip steril sıvı ile şişirilen obezite tedavilerinden birisidir. Uygulama cerrahi bir müdahale değildir ancak balon çeşidine göre bazı intragastrik balonlar anestezi altında endoskopi ile yerleştirilip çıkartılır.
Mide balonu etki mekanizması ise midede yer kaplayarak sürekli tokluk hissi yaratması böylece her öğünde daha az gıda tüketimi ile hastanın kilo vermesini sağlamaktır. Bu konu ile ilgili çalışmaları 80 li yıllarda başlamıştır. Günümüze kadar gelişerek endoskopi ve anestezi gerektirmeyen yutulabilir mide balonları da kullanılmaktadır.
Obeziteyi modern çağın yaygın hastalığı olarak değerlendirdiğimizde mide balonu uygulamaları aşırı kilo ve obezite tedavisinde sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir, özellikle anestezi alması sakıncalı veya cerrahi işlem istemeyen bireyler tarafından tercih edilmektedir.
Mide balonu çeşitlerine göre midede 4-12 ay sürede kalır. Bu süre içinde verdiği tokluk ve doygunluk hissi ile yiyecek alımını sınırlandırarak kişinin diyetine uymasını kolaylaştırır. Beslenme tarzı ve yeme alışkanlıkları değişir, balon mideden çıktıktan sonra da kişi bu alışkanlıklarını devam ettirerek ideal kilosunu korur.
Geri döndürülebilir bir uygulama olması ve tekrar uygulanabilirliği nedeniyle obezite tedavisinde bir avantaj sağlamaktadır.