Bu düzenlemeler, ekonomiyi soğutmak ve talep enflasyonunu kontrol altına almak amacıyla hayata geçiriliyor.

Kredi Kartlarında Taksit Kısıtlamaları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında enflasyon %2,47 olarak belirlenirken, yıllık enflasyon %51,97’ye geriledi. Ancak, bu düşüş TCMB'nin yıl sonu hedefleriyle uyumlu olmadığından, yeni önlemler alınması gerekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uzun süredir gündemde tuttuğu kredi kartı taksit düzenlemeleri, bu hafta itibarıyla uygulamaya geçirildi. Ekonomist Barış Soydan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, büyük özel bankalardan birinin şirket kartlarına taksit imkânını tamamen kaldırdığını, bireysel kartlarda ise taksit sayısını ikiye indirdiğini ve bazı toptan satış yapan firmalarda taksit imkânının iptal edildiğini duyurdu. Pazartesi gününden itibaren büyük bankaların kredi kartları için taksit süresinin en fazla üç ay olarak belirlenmesi bekleniyor.

Kredi Kartı Limitlerinde Sıkı Düzenlemeler

Son dönemde Türkiye’de artan enflasyonla birlikte bankalar, kredi kartı limitlerini sürekli yükseltmişti. Güncel verilere göre, her iki kredi kartı sahibinden biri 100 bin TL'nin üzerinde bir limite sahip. Bu durum, Türkiye’yi kredi kartı limiti ve gelir oranı açısından riskli ekonomilerden biri haline getirmişti.

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu?

TCMB, kredi kartı limitlerini aylık gelirin 8 katı ile sınırlandıran bir düzenleme hazırlamıştı, ancak kredi kartı kullanımındaki düşüş nedeniyle bu düzenleme henüz uygulanmamıştı. Artan talep enflasyonunun kontrol altına alınamaması nedeniyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalara müşterilerin kredi kartı limit artışlarına olağanüstü durumlar haricinde izin verilmemesi talimatı verdi. Yüksek enflasyon nedeniyle kredi kartı limitlerini artırmak zorlaşacak ve mevzuata aykırı şekilde limit artışı yapan bankalara ağır para cezaları uygulanacak.

Kaynak: Haber Merkezi