Mimar Sinan Caddesi kapatılsın mı?

Abone Ol

     Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın 6 ay evvel açıkladığı Mimar Sinan Caddesi’nin araç trafiğine kapatılıp yayalara açılması projesi şu anda ilginç bir hal almış vaziyette. Proje, Başkan Günaydın tarafından ilk kez kamuoyuna açıklandığı zamanlarda ilginç gibi geliyordu. Bu cadde üzerinde bulunan esnafın işlerinin artacağı, buranın bir açık alışveriş merkezi olacağı fikri ilk etapta insanların kulağına hoş geliyor. Ancak, aradan geçen zaman zarfında, özellikle Mimar Sinan Caddesi esnafında bir korku oluştu. Esnaf, festivalde trafiğe kapatılan caddede ticaret hacminin düşmesi üzerine şu anda paniğe kapılmış durumda.

FESTİVALDEKİ PROVADAN

İYİ DERS ÇIKARILMALI

     Tüm caddenin kapatılıp, olağanüstü bir restorasyona tabi tutularak, insanların rahatça gezip, alışverişini yapabileceği bir sokak haline getirilmesi fikrini sonuna kadar destekliyorum. Daha önce Başkan Yusuf Ziya Günaydın, burada, gül maketleri, sağlı-sollu kafeler veya işletmeler olacağını söylediğinde herkes gibi ben de heyecanlanmıştım.

     “Mimar Sinan Caddesi trafiğe kapatılırsa nasıl olur?” sorusunun yanıtı 11-13 Haziran tarihleri arasındaki festivalde arandı. Festival nedeniyle böyle bir çalışma yapmak gerçekten mantıklıydı. Cadde trafiğe kapatıldı ve neredeyse bütün Isparta halkı buraya akın etti. Ancak, Ispartalıların buraya akın etmelerinin 2 sebebi vardı:

     BİR: İnsanlardaki ‘festival var’, ‘cadde trafiğe kapatılmış, orada neler var, gidip bakalım’ psikolojisi

     İKİ: Isparta Belediyesi’nin bu cadde üzerinde etkinlikler yapmış olması.

     Bu çalışmalara istinaden Ispartalılar Mimar Sinan Caddesi’ne koştu. Bu cadde üzerinde 3 gün boyunca onlarca işletme tezgah açtı. Bunlardan bir çoğu kafelerdi. Festival nedeniyle açılan işletmelerden ziyade Mimar Sinan Caddesi esnafı da festivale katıldı. Hem festival nedeniyle tezgah açan hem de Mimar Sinan Caddesi’nde esnaf olan insanlarla günlerdir konuştum. Ancak ne yazık ki, festival olmasına, belediyenin bu caddede etkinlikler yapmasına, binlerce insanın bu caddeye akın etmesine rağmen Mimar Sinan Caddesi’nin trafiğe kapatılmasını isteyen esnaf sayısı bir elin parmak sayısını geçmedi.

     Esnaf, insanların araçla giremediği caddelerden alışveriş de yapmadığı kanaatinde. Caddedeki kalabalık, insan sirkülasyonu ve hareketlilikten esnaf memnun ancak bunun alışverişe dönüşmemesi şimdi herkesi kara kara düşündürüyor.

     Belediye Başkanının projesine karşı değilim. Ancak, madem bir prova ve esnafın nabzını ölçme amaçlı cadde trafiğe kapatıldıysa bende esnafın nabzını, provanın sonucunu yazıyorum.

VATANDAŞ OLDUKÇA MEMNUN

     Az evvel aktardıklarım işin esnaf boyutu. Tabi bir de vatandaşların gözüyle konuya yaklaşmak lazım. Caddede rahat rahat dolaşabilen, oturabilen, vakit geçirebilen halk bu durumdan oldukça memnun. Caddenin trafiğe kapatılması halinde buranın bir Beyoğlu olacağı düşünülüyor.

TRAFİKTE SIKINTI YAŞANMADI

     Mimar Sinan Caddesi’nin araç trafiğine kapatılmasını son olarak trafik açısından değerlendirmek lazım. İstanbul’dan gelen bir kişi Antalya’ya gitmek için nasıl bu caddeyi kullanıyorsa, Konya’dan gelen de bu caddeyi kullanmak isteyecektir. Çünkü, dışarıdan gelen bir insan yolu üzerindeki şehirleri görmek ister. Dolayısıyla bu cadde şehrin ana damarı. Bu damar festivalde 3 günlüğüne kesildi. Bunun neticesinde, ‘trafik sıkıştı’ diyen de oldu, ‘herhangi bir sıkıntı yaşanmadı’ diyen de çıktı. Ancak benim gözlemim trafikle ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmadı.

KARAR HALKIN OLMALI

      Bugüne kadar eldeki verilerden çıkarılan sonucu yukarıda sizlere aktardım. Bundan sonra hava değişir mi, projeye olumlu yaklaşım artar mı bilemiyorum. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın mesleği ‘Yüksek Mimar’. Dolayısıyla, Mimar Sinan Caddesi’ni trafiğe kapattığı taktirde artılarının ve eksilerinin ne olacağını düşünmüş ve ona göre bir projelendirme çalışması yapmıştır veya yapacaktır. Ancak benim fikrim, Başkan Günaydın ilk etapta bu projeyi Isparta halkına en ince detayına kadar anlatmalı. Daha sonra ise, bağımsız bir anket firmasına kamuoyu yoklaması yapmasıdır. Bu anketten ne sonuç çıkarsa ona göre hareket edilmelidir. Yani kararı belediye yönetimi değil, bizzat Isparta halkının kendisi vermelidir.