Ekspres Gazetesi Özel Haber

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 'Anıt Yapı' tescili bulunan ancak yok olmak üzere olan Cumhuriyet döneminin en özgün sivil mimarilerinden birinin tekrar Isparta'ya kazandırılmasını savunan Turan Mahallesi Muhtarı Ali Büyüksillelli ''Sayın Vali ve Sayın Belediye Başkanı el atarsa bu hayal gerçek olur.'' diyor ve ekliyor: ''Turan Mahallesi Isparta'nın kalbinde ulu bir çınardır. Eskiden buranın yüzde 60'ı konak ve köşk idi. Bu kültürel ve tarihi miras yok oldu, gitti. Son eserlerden birini Kültür Merkezi yaparak Isparta'ya kazandıralım.''

-KÜLTÜREL MİRASI HAYATA DÖNDÜRELİM

Isparta'nın en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Turan Mahallesi'nde yapı stoğunun yüzde 60'ı yakın tarihe kadar köşk ve konak idi. Bu eserler Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılı ile erken Cumhuriyet dönemi izleri taşıyordu. Ancak tamamına yakını yok oluşa sürüklendi.

Kalan son tarihi ve kültürel miras eserlerden biri ise yıkılmak üzere. Isparta eski Milletvekili merhum Metin Ataman'ın yaşadığı konak, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile 'Anıt Yapı' şeklinde koruma altında.

Ancak yapı yok oluşa sürükleniyor. Turan Mahallesi Muhtarı Ali Büyüksilleli, tarihi ve kültür mirası olan bu Cumhuriyet eserinin özgün hâli ile yeniden inşa edilebileceğini savunuyor.

'Isparta'nın kalbinde bir ulu çınar' olarak tanımladığı Turan Mahallesi'nde eğitim- öğretim, sanat- zanaat faaliyetlerinin yapılabileceği bir Kültür Merkezi bulunmadığını anlatan Muhtar Büyüksilleli, ''Sayın Vali Aydın Baruş ve Sayın Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen devreye girdiği takdirde hayalim gerçek olur'' diyor ve ekliyor: ''Son kültürel, sanatsal ve özgün Cumhuriyet sivil mimarisi yok oluşa sürüklenmesin.''

TURAN MAHALLESİ TARİHİ BİR YERLEŞİM BİRİMİ

AMA UZUN YILLAR NE HAZİN Kİ İHMAL EDİLDİ

Turan Mahallesi Muhtarı Ali Büyüksilleli, dönemi içerisinde yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor:

''Göreve geldiğimizde bir adım atacak, kapı açacak bir muhtarlık merkezi yoktu. Belediye Başkanı Sayın Şükrü Başdeğirmen bize bu merkezi Turan Mahallesi Muhtarlığı'na kazandırdı. Kendilerine teşekkür etmeyi bir görev biliyorum.

2210 Cadde Şeker Sokak'ta çeşme de yapıldı.

Çocuk Parkı da atıl bir vaziyetteydi. Şu an aktif hâle getirilmiş durumdadır.

Yine Isparta Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü de Turan Mahallesi'nde kaldırım çalışması gerçekleştirdi.

Şu an 129 Cadde olarak tanımlanan eski Şevket Demirel Kalp Merkezi güzergâhında kaldırım düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

Herkesin malumu olduğu üzere burada yine tarihi bir askeri yapı ve birliğimiz bulunmaktadır.

Yine 112 Cadde'den başlamak kaydıyla yağmur suyu ve kanalizasyon çalışmaları da çok emek verilerek hayata geçirildi.

Isparta Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü de gülfidanları başta olmak üzere farklı bitkilerin dikimlerini gerçekleştirmiştir. Ağaç budama işlemleri yapılmıştır. Yeşil dokunun da sağlıklaştırılması çalışmaları da devam etmektedir.

Turan, Çelebiler ve Kurtuluş, Isparta'nın en eski yerleşim birimleri arasında yer almaktadır. Ama üzülerek ifade etmek isterim ki Turan Mahallesi'nde bir ''Kültür Evi'' bulunmuyor. Bu noktada Isparta Valiliği ve Belediye Başkanlığı'ndan destek istiyoruz. Bu konuda proje hazırlama girişimlerimiz olacaktır.

Yine kadınlar için de örme, dikiş- nakış başta olmak üzere el sanatları üzerine çalışma gerçekleştirebilecekleri bir alan yok. Bunu kazandırmak için de yoğun bir çaba göstereceğim. Tek sıkıntı Turan Mahallesi'nde Hazine'ye ait bir arazinin olmamasıdır.

Isparta’daki liseli gençlerden örnek davranış Isparta’daki liseli gençlerden örnek davranış

Turan Mahallesi'nde Anıtlar Kurulu tarafından tescilli tarihi yapılar var. Örneğin Isparta eski Milletvekili merhum Metin Ataman yaşadığı konut da bulunuyor burada. Bu yapı ile ilgili şu an sayın Vali Aydın Baruş ve Belediye Başkanı sayın Şükrü Başdeğirmen ile ilgilendiğini biliyorum.

Eskiden Isparta'da yalı ve konaklar çoktu. Çok önemli bir sivil mimari kültürel eserlerdi. Bu konuda acı kayıplarımız ne yazık ki çok.

O tarihi, kültür miraslarını ne yazık ki koruyamadık. Yok oldular.

Turan Mahallesi'nin yüzde 60'ı konak ya da köşktü. Çok büyük bir çoğunluğu yıkıldı. Üzülerek ifade etmek isterim ki o dönemin kamu ve yerel yönetimleri çok eserin yıkımına karar verdi. Böyle bir kararın alınmamasını dilerdim.

Isparta doğal güzellikleri ve tarihi ile çok önemli bir kenttir. Tarihi yapıların bu şekilde yok edilmesi çok acıdır. Hiç kimsenin bu tarihi yapıları yok etmeye hakkı yoktu.''

Ben Turan Mahallesi'ni 'Isparta'nın kalbinde ulu bir çınar' olarak tanımlıyorum. Ama çok eskilerden gelen unutulmuşluklar var. İhmalkârlıklar var. Tarihi ve kültür mirası olarak tanımlayacağımız köşk ve konakları yıkmak suretiyle yok edilişleri var.

Sosyal ve kültürel çalışmaların yapılacağı bir alan yok.

Turan Mahallesi'nde Sağlık Ocağı var. Ancak yoğunluk nedeniyle yeterli gelmiyor.

Yeni dönem içerisinde de göreve geldiğimiz takdirde çözüm bulmak için tüm gücümüzle çaba sarf edeceğiz.''

Editör: Haber Merkezi