Isparta

Otomobil Fiyatları 4 Ayda 300 bin lira zamlandı

Türkiye'de 2023 yılında sıfır otomobil satışları 1 milyon 232 bin adetle rekor kırmıştı.

Abone Ol

Ancak 2024 yılına gelindiğinde tedarik problemleri ve döviz kurundaki artışlar, sıfır araç fiyatlarını yukarı çekti ve satışlarda kısmi bir daralma yaşandı. Yılın ikinci yarısında, Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa güvenlik normlarına uymayan araçların satışına yasak getirmesi ise piyasada hareketliliğe yol açtı. Birçok bayi, bu özelliklere uymayan araçları hızla elden çıkarmak için kampanyalar düzenledi. Bu kampanyalar, satışları geçici olarak canlandırdı, ancak yasaklı araçların satış süresinin dolmasıyla birlikte satışlar yeniden yavaşladı.

Sıfır araç piyasasında döviz kurundaki artış, enerji maliyetlerinin yükselmesi ve distribütörlerin kar marjlarında yukarı yönlü değişiklikler, fiyatları daha da artırdı. Bayilerde haziran ayından bu yana düzenli olarak artan sıfır otomobil fiyatları, toplamda yüzde 20'lik bir yükselişe neden oldu. Türkiye’nin en çok satılan otomobillerinin fiyatları, son 4 ayda ortalama 300 bin lira zamlandı.

Artan fiyatlar, birçok alıcının ikinci el araçlara yönelmesine neden oldu. Sıfır araç piyasasındaki bu fiyat artışı ve satış daralması, ikinci el araç piyasasında talep patlamasına yol açarak bu segmentte de fiyatların yükselmesine sebep oldu