Isparta İli Merkez İlçesi Gelincik Köyünde Patates uzun yıllardır yetiştirilmektedir. Dikimden hasat sonuna kadar değişik dönemlerde hastalık ve zararlıların kontrol altına alınması için sürvey (araştırma) çalışmaları yapılmaktadır.

Kanal32 Ana Haber Bülteni 22-10-2024 Kanal32 Ana Haber Bülteni 22-10-2024

Sürvey çalışmasında hastalık ve zararlıların yayılmasını önleyerek, ürün kaybını en aza indirmek, üreticinin bu tür zararlardan etkilenmesinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Patateste görülen halka çürüklüğü, kahverengi çürüklük, patates siğili ve güvesi hastalıklarının takibi yapılarak ve patates güvesine karşı tuzaklar konularak kelebek yoğunluğu izlenmektedir. Tuzaklarda tespit edilen kelebek yoğunluğa göre mücadele yöntemi ve zamanı üreticimizle paylaşılmaktadır. İl Müdürlüğümüz teknik ekiplerince bu tür hastalık ve zararlılar ile mücadelemizi sürdürülebilir hale getirebilmek amacıyla üreticimize eğitimler verilmektedir. Sonrasında gerekli kontroller yapılarak, tarladan sofraya sağlıklı ve güvenilir bir şekilde tüketiciye ulaşımı sağlanmaktadır.

Birçok aile patates üretimi ile hem aile bütçesine hem de İlimiz ekonomisine katkı sağlamaktadır. Geleneksel yöntemlerle ekimi yapılan patates bitkisi hasat edildikten sonra kendine özgü pazar yaratarak tüketicinin de ilgisini çekmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığımızca yayınlanan Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modelinde 2024-2025 üretim yılı için patates üretimi sadece Merkez İlçe havzasında yapılabilecektir.​

Kaynak: Haber Merkezi