İİBF B Salonunda gerçekleştirilen konferansın açış konuşmasını SDÜ İİBF Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Erdem yaptı. Ülkemizde 60 yıllık bir geçmişe sahip olan sağlık yöneticiliğinin 18 Aralık 1963 tarihinde Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık İdaresi Yüksek Okulunun kurulması ile bir meslek statüsü kazandığını belirten Prof. Dr. Erdem, bugünün aynı mevzuat kapsamında 2013 yılından itibaren Sağlık İdarecileri Günü olarak kutlandığını söyledi.
Sağlık sektörünün sadece hastanelerden, hekimlerden ve hemşirelerden oluşmadığını vurgulayan Prof. Dr. Erdem, “Dünya karşılaştığın fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getirmediğinle ilgilenir diye bir söz vardır. Sağlık yöneticileri bu durumun fırtına tarafında yer alır. İnsanlara sunulan sağlık hizmetinin arkasında ciddi bir çaba vardır. Sağlık yöneticiliği demek, insan hayatına dokunan her yerde inisiyatif alabilmek, sorumluluk üstlenebilmektir. Sağlık idarecileri, sağlık sisteminin görünmez kahramanlarıdır.” dedi.
SDÜ Prof. Dr. Timuçin Baykul Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Müdürü ve Diş Hekimliği Fakültesi Fakülte Sekreteri Gül Emine Şener, SDÜ bünyesinde faaliyetlerini yürüten ağız ve diş sağlığı hastanesinin sağlık hizmeti vermesinin yanı sıra uygulamalı olarak eğitim sağlaması yönünden diğer Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarından ayrıldığını söyledi. Katılımcılara Prof. Dr. Timuçin Baykul Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesini tanıtan bir sunum gerçekleştiren Şener, 1995 yılında Sümerbank Binasında eğitime başlayan Diş Hekimliği Fakültesinin daha sonra gelişerek hem bölgesine hem de ülkesine hizmet vermeye devam ettiğini belirtti. Hastanenin fiziki, akademik ve idari yapısı hakkında bilgiler veren Şener, şunları kaydetti: “Öğrenciler, fakülte bünyesinde 5 yıllık bir eğitime tabi tutuluyor. Daha sonra Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitim Sınavına (DUS) giriyorlar ve uzmanlık eğitimi veriyoruz. Aynı zamanda sağlık hizmeti de veriyoruz. Öğrencilerimiz üçüncü sınıfta gözlemlemek, dördüncü sınıfta ise klinik işlemler için uygulamalara katılıyor.”
SDÜ Prof. Dr. Timuçin Baykul Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinin kazandığı “Engelsiz Üniversite Ödülleri”, “Erişebilirlik Belgesi” ve “Turuncu Bayrak” hakkında da bilgiler veren Şener, “Bunları almak hiç kolay olmadı. Uzun bir süreçti. Sağlık idareciliği sadece imza atmak değildir. ‘Hastalara daha iyi nasıl hizmet verebiliriz’ noktasında da çalışmalar yürütür.” diye konuştu.
Isparta Şehir Hastanesi İdari Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı Şükrü Buğra Kaplan da sağlık idarecilerinin en çok çalışan ve başarılı olan meslek gruplarında üçüncü kademede yer aldığını söyledi. Kaplan, “Başarılı olmak için çok çalışmanız, kendinizi iyi tanımanız ve zamanı iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Başarılı insanları diğerlerinden ayıran özellikler bunlardır.” dedi. Kaplan, sağlık yöneticisi adayı öğrencilerin kendilerini yetiştirmesi ve geliştirmesi, özgüven sahibi olmaları ve hedeflerine inanmaları hususunda tavsiyelerde bulundu.
Kutlama programının öğleden sonraki oturumlarında ise Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümünden farklı zamanlarda mezun olmuş ve iş hayatına atılmış mezunlar, eğitimine devam eden öğrencilerle buluştu.
Zoom uygulaması üzerinden çevrim içi gerçekleştirilen oturumlarda, Rommer International İşletme Müdürü İrfan Doğan, Sağlık Bakanlığı İstanbul Ataşehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinden Gamze Başer, Ankara Güven Hastanesinden Aleyna Demirhan, Samsun Üniversitesi İİBF Sağlık Yönetimi Bölümü Arş. Gör. Mustafa Samancı, Birecik Mal Müdürlüğünden Beyza Karasu öğrencilerin sorularını yanıtladı.
SDÜ Bülten