Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Davraz (Isparta), Katrancık Dağı (Burdur) ve Güney Kutup Dairesi Antarktika'da mikroplastik yoğunluklarını araştırıyor.
''ANTARKTİKA'DA DA MİKROPLASTİK VAR''
SDÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Çelik Madenli: ''Eğer bir kirliliği, bir maddeyi kontrol etmek istiyorsak bunun önce taşınım yolunu bilmeliyiz ki kontrol altına alabilelim. Projemizin ana hedeflerinden bir tanesi bu.''
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) de katıldı.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Çelik Madenli beyaz kıta Antarktika'da kar ve buz numuneleri ile Davraz (Isparta), Katrancık (Burdur) Dağı'nda kar numuneleri arasında mikro plastik yoğunlukları araştırmak üzere proje yaptığını söyledi.
Doç. Dr. Madenli, şöyle dedi:
''Projemde Türkiye'den iki ayrı dağ seçtim. Bunlardan biri Davraz. Turistik bir merkez ve kış turizmi yoğun. Diğeri ise Katrancık Dağı. Burada da insan faaliyetleri çok az. Bu iki dağ arasında insan faaliyetleri olan ve olmayan dağlardaki mikroplastik yoğunlukları karşılaştırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Antarktika'nın bütün yerleşimlerden uzak bir kıta olması dolayısıyla mikroplastik olmayacağı, kirlilik bulunmayacağı konusunda bir hipotez olduğunu, ancak yapılan çalışmaların sonucu Antarktika'da da mikroplastik varlığı görüldüğünün altını çizen Madenli, "Projemde Türkiye'deki dağlarda insan turizminin olduğu ya da olmadığı yerlerde ve Antarktika gibi insan faaliyetlerinin limitli olduğu yerlerde mikro plastik varlığını araştırmak için yola çıktım.
Burada kar, buz, göl suyu ve deniz suyu numunelerinde araştırmalar ve izleme çalışmaları yaptım. Türkiye'ye döndüğümde yapacağım analizlerle mikro plastik var mı, yok mu? araştırma yapacağım. Hepimizin gönlü ister ki; mikroplastik bulmayalım, ama bunları gidince göreceğiz." dedi.
Projesinde mikroplastiklerin taşınım yollarının nasıl olduğunu göstereceğini dile getiren Madenli, "Turistik faaliyetlerin olduğu bölgelerde plastik miktarını bilirsek, insan faaliyetlerinin az olduğu; işte ülkemizdeki dağlarda mikro plastik miktarını bilirsek, bütün kıtalardan çok uzakta bulunan Antarktika'daki miktarları da bilirsek, bu mikro plastikler dünya yüzeyine nasıl taşınıyorlar bunu bilebiliriz. Eğer bir kirliliği, bir maddeyi kontrol etmek istiyorsak bunun önce taşınım yolunu bilmeliyiz ki kontrol altına alabilelim. Projemizin ana hedeflerinden bir tanesi bu" şeklinde konuştu.
ÇALIŞMALARI ''AKADEMİK KÖŞE'' DE ANLATTI
SDÜ Akademik Köşe'de bu hafta ''Mikroplastikler Her Yerde '' konusu ele alındı.
Bilim TV Youtube Kanalından canlı olarak yayınlanan programa Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Çelik Madenli konuk oldu.
Antarktika ve bölgemizde mikroplastikler alanında gerçekleştirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Projesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Evrim Çelik Madenli, şunları kaydetti:
''Mikroplastiklerin insan eliyle mi yoksa atmosferik taşınım veya başka bir taşınım yoluyla mı taşındığını gözlemlemek amacıyla başladığımız çalışmamızda hem Antarktika'da hem Isparta'nın Davraz Dağı'nda hem de Burdur'un Katrancık Dağı'nda incelemede bulunduk.
Davraz 'da çok yoğun bir kış turizmi var ve kayak yaparken giydiğimiz kıyafetler polimardan olduğu için kayak yaparken mikroplastikleri insan eliyle illa ki taşıyoruz. Katrancık Dağı ise insan elinin ulaşmadığı bir yer. Kolay kolay ulaşılamıyor. Biz en yakın köyden sonra 2-3 saat yürüyerek ulaşabildik. Davraz Dağı'nda farklı yükseklikteki alanlardan, Katrancık Dağı'nda zirveden örnekler aldık. Antarktika’da ise kar, buzul, göl suyu ve deniz suyu örnekleri aldık'' dedi.
Çalışma kapsamında tüm örneklerin toplandığını dile getiren Doç. Dr. Madenli, incelemelerin bir bölümünü SDÜ Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (YETEM) inceleyeceklerini, bir kısmını da yurt dışında sürdüreceklerini belirtti.
İnsanların günlük hayatlarında çok yoğun bir plastik kullanımının olduğunu ifade eden Doç. Dr. Madenli, ''Plastikleri hızlı şekilde kullanıyor ve atıyoruz. Yakın zamanda plasentada, kanda bile mikroplastik olduğu açıklandı. Birçok hücremizde mikroplastik var. Bu da çok yoğun şekilde plastiğe maruz kaldığımız anlamına geliyor. Plastik kullanımını azaltmamız gerekiyor '' dedi.
Programı izlemek için tıklayınız:
https://www.youtube.com/watch?v=SDll5hdN6oA&t=1s