SDÜ Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mukadder İnci Başer Kolcu’nun öncülüğünde hayata geçirilen yenilikçi oyun, oryantasyon sürecine farklı bir yaklaşım sunuyor.
Oyunlaştırma tekniğiyle geliştirilen “Kampüs Keşifleri”, öğrencilere interaktif bir deneyim sunarak kampüsün önemli noktalarını eğlenceli bir şekilde keşfetmelerini sağlamanın yanı sıra öğrenciler, ipuçlarını takip ederek görevleri yerine getirirken ödüller kazanıyor. Böylece üniversitenin “kütüphane”, “spor kompleksleri”, “yemekhane” ve “kariyer merkezi” gibi birimlerini daha yakından tanıma imkanı buluyor. Öğrencilerin aidiyet duygusunu güçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Doç. Dr. Başer Kolcu, “Oyun aracılığıyla ayrıca öğrencilerin sosyalleşmelerini teşvik etmeyi hedefliyoruz.” dedi.
"Oryantasyon Süreci Daha Eğlenceli Hale Geldi"
Doç. Dr. Başer Kolcu, oyun fikrinin SDÜ’de düzenlenen “Eğitim Öğretim Süreçlerini Değerlendirme ve Güncelleme Çalıştayı”nda ortaya çıktığını belirterek, "Bu yıl yenilikçi bir yaklaşım denemek istedik. Oyunlaştırma ile öğrencilerimiz, üniversitemizi daha iyi tanıma fırsatı buldu. Öğrencilerden gelen geri bildirimler oldukça olumlu. Yeni başlayan öğrenciler kampüsle daha hızlı uyum sağlıyor ve üniversitenin sunduğu olanaklardan haberdar oluyorlar. Öğrencilerden şehrin tanıtımı ve derslerde de bu tekniğin uygulanabileceği yönünde öneriler aldık." ifadelerini kullandı.
“Üniversite, Meslek Kazanmanın Ötesinde Bir Yaşam Süreci”
Öğrencilerin kendilerini çok yönlü olarak geliştirmelerinin önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. İnci Başer Kolcu şunları söyledi: “Bu gelişim, sosyal, kültürel ve kişisel becerilerin güçlendirilmesini içerir. Üniversite sadece bir meslek kazanma yeri değil, aynı zamanda bireylerin hayatlarını şekillendiren ve onları topluma hazırlayan bir süreçtir. Bu nedenle öğrenciler, kariyer odaklı planlarının yanı sıra, sosyal faaliyetlere katılarak, gönüllü çalışmalarda bulunarak ve kendi ilgi alanlarını keşfederek hayata daha güçlü bir şekilde hazırlanabilirler. Ülkemizin ihtiyacı olan vizyonun bu olduğunu düşünüyorum.”
Eğitimde Başarıya Giden Yol
Eğitici olarak küresel gelişmeleri takip edip ona uygun projeler geliştirmenin önemine değinen Doç. Dr. Başer Kolcu, “Akademisyen olarak bu üretim bizi besleyen önemli bir süreç ve kendimizi ifade etme biçimidir. Bu noktada bu projelerin hayata geçmesi için kurum ve yönetici desteği çok önemli ve anlamlı. Bilimin ışığında bu fikirlerimizi hayata geçirmemiz yönünde bizi destekleyen ve hep arkamızda olan kurumumuza, ekip arkadaşlarıma ve bizimle bu maceraya katılan öğrencilerimize çok teşekkür ederim.” diye konuştu.