Isparta

SDÜ’den Diş Hekimliği Alanında Öncü Adım

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) diş hekimliği alanında önemli bir projeye imza attı. İşte Prof. Dr. Derya Yıldırım tarafından geliştirilen projenin detayları...

Abone Ol

Süleyman Demirel Üniversitesi, diş hekimliği alanında önemli bir projeye imza attı. Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Yıldırım tarafından geliştirilen proje, görme engelli bireylerin ağız ve diş sağlığını desteklemeyi amaçlıyor.

"Görme Engelli Yetişkin Bireylerde Sesli Yönlendirme, Braille ve Dokunsal Modelli Eğitimlerin Ağız Sağlığı ve Yaşam Kalitesine Etkisi" başlıklı 4008 TÜBİTAK projesinin açılışı, Diş Hekimliği Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açış konuşmasını Fakülte Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Günseli Katırcı, Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Mehmet Ali Özbey ile SDÜ Araştırma ve Yenilikçilik Direktörü Prof. Dr. Serdal Terzi yaptı.

Türkiye’de Bir İlk

Üniversitemizin engellilerin ağız ve diş sağlığı hizmetinde önemli adımlar attığını vurgulayan Prof. Dr. Derya Yıldırım, projeye ilişkin şunları söyledi: “Proje kapsamında, dünyada ve Türkiye'de ilk kez erişkin görme engellilere yönelik Braille ile hazırlanmış ağız sağlığı broşürü ve işitsel sesli betimlemeler içeren eğitim materyalleri hazırlandı. Ayrıca, üç boyutlu diş ve çene modelleriyle görme engelli bireylere ağız ve diş sağlığı eğitimi verilecek. Bu eğitimlerin amacı, hem görme engelli bireylerin ağız sağlığına dair farkındalıklarını artırmak hem de sağlık çalışanlarının bu konudaki duyarlılığını geliştirmektir.”

Projeye, Isparta merkezde yaşayan görme engelli bireylerin katıldığını ve Türkiye Görme Engelliler Derneği aracılığıyla bu bireylere ulaşım sağlandığını kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, “Süleyman Demirel Üniversitesi’nden birçok akademisyenin yanı sıra sağlık personelinin de görev aldığı bir ekip ile birlikte çalışıyoruz. Bu yenilikçi yaklaşım, Türkiye'deki engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminde önemli bir dönüm noktası olmayı hedefliyor.” dedi.

Ülkemizde ilk ve tek olma özelliğine sahip bu projede, SDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. S. Levent Zorluoğlu, Öğretim Görevlisi Hasibe Taşkın ve Arş. Gör. Esra Seden Navruz projede uzman olarak yer alıyor. Ayrıca, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi M. Egemen Aydemir ve Medeniyet Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Kırboyun da eğitimci olarak, Hemşire Sultan Uysal ise sağlık personeli olarak projeye destek veriyor.