Isparta

SDÜ'den Eğirdir Gölü İçin Önemli Destek

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, Eğirdir Gölü'nün için yapılacak çalışmalarda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar, Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Şube Müdürü Uğur Kurt ve Biyolog Nisanur Çiçek, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan’ı ziyaret etti. Ziyarette, Eğirdir Gölü’nün korunması ve rehabilitasyonuna yönelik Bakanlık tarafından gerçekleştirilen ve planlanan faaliyetlerde üniversitemizin bilimsel katkılarından bahsedildi.

Eğirdir Gölü’nün bölge ve ülke açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, gölün korunması ve eski ekolojik dengesine kavuşturulması için yapılacak çalışmalarda Süleyman Demirel Üniversitesi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Son yıllarda yağış rejimindeki azalma ve kuraklığın etkisiyle su seviyesi hızla düşen Eğirdir Gölü’nün biyolojik kirliliğe karşı korunması ve rehabilitasyonu amacıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum liderliğinde açıklanan Eğirdir Gölü Eylem Planı kapsamında çeşitli çalışmalar başlatıldı. Bu faaliyetler, Üniversitemiz Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şehnaz Şener, Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Erhan Şener, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Erdoğan tarafından hazırlanan bilimsel raporlar doğrultusunda ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.

Eğirdir Gölü’nün dip çamur temizliği için gerçekleştirilecek fizibilite çalışması ise Prof. Dr. Şehnaz Şener’in proje yürütücüsü olduğu bir ekip tarafından sürdürülüyor. Proje ekibinde MAKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Beyhan, SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağlayan Balkaya, SDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Şener, ISUBÜ Dr. Öğr. Üyesi Ömer Erdoğan ve Eğirdir Belediyesi Yüksek Jeoloji Mühendisi Abdullah Ünsal yer alıyor. Bu çalışmalar, Eğirdir Gölü’nün ekosisteminin korunması ve eski sağlığına kavuşması açısından önemli rol oynuyor.