Isparta

Sıfır Araç Fiyatları Arttı İşte Zamlı Liste

Yılın bitmesine sayılı aylar kala otomobil firmalarının fiyat artırma eğilimi devam ediyor. Bazı markaların fiyatları arttı.

Abone Ol

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, sıfır otomobil fiyatlarına doğrudan yansırken, otomobil alımında yaşanan belirsizlikler tüketici talebini de etkiliyor. Otomobil fiyatlarını düşürücü etki yapacak hamleler devreye girse de henüz etkili bir mekanizma oluşturulamadı.

Mevduat faizlerinin yüksekliği, borsa getirilerinin düşük ve eksiye geçmesi, döviz kurlarındaki sınırlı artışlar ve kredi faizlerinin yüksek olması, otomobile olan talebi durdurmaya başladı. Ancak yıl sonunun yaklaşmasıyla distribütörlerin, ellerindeki 2024 model araçları satmak için sıfır faizli kampanyalar ve fiyat indirimleri gibi hamlelere girişeceği beklentisi de piyasada hakim.

En Ucuz Otomobil Hangisi?

Piyasada en ucuz otomobil olarak Fiat Egea öne çıkarken, onu KIA Picanto ve Opel Corsa takip ediyor. Ancak bazı markaların fiyatlarını açıklamadığı için sıralama değişkenlik gösterebilir.

Otomobil Sahipliğinin Maliyetleri

Bir otomobil sahibi, aracı park halinde tutsa bile sabit giderlerle karşılaşır. Motorlu Taşıtlar Vergisi, zorunlu trafik sigortası, opsiyonel kasko, muayene ve yıllık periyodik bakım gibi masraflar en düşük maliyetli otomobilin bile 50 bin lira civarında bir gider oluşturmasına neden oluyor. Mevcut mevduat faiz oranlarında, 1 milyon liranın bir aylık faizi yaklaşık 50 bin lira getiriyor. Bu durum, otomobile ihtiyacı olmayan birinin yatırım araçlarına yönelerek daha fazla getiri elde etmesini sağlıyor.

Otomobil Artık Yatırım Aracı Değil

Fiyatlardaki dengesizlik ve değişken arz-talep durumu, otomobili yatırım aracı olmaktan çıkardı. Sıfır otomobil alıp garajda bekletenler, satamadıkları için her geçen gün zarar etmeye devam ediyor.

Sıfır Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıfır otomobil alırken, aracın sıfır olduğunu kontrol etmeyi unutmayın. Araçlarda hatalar olabileceğinden, kontrollerinizi yaparak teslim alın. Bayilerde boya ölçüm cihazları mevcut, bu sayede aracın boyasını kontrol edebilir, vida ve somun birleşim yerlerinde oynama olup olmadığını gözle muayene edebilirsiniz.

Fiyat anlaşması yaparken küçük de olsa aksesuar talep etmeyi unutmayın; bayiler, satışları zorlaştığı için aksesuarlara sıcak bakabilir. Ayrıca, pazarlık yapmayı ihmal etmeyin; bayiler satışlardan büyük karlar elde etmemiş olsalar da, ileride yetkili servis hizmetleriyle kazanç sağlayacaklardır. Yetkili serviste yapılan bakımlar, aracın garanti süresi içinde oluşabilecek olumsuzluklara karşı teminat sağlar.

Sonuç olarak, sıfır otomobil alırken dikkatli olmak ve iyi bir pazarlık yapmak, tüketiciler için büyük önem taşıyor