Isparta

Tapu harcı iadesi müjdesi geldi

Türkiye’de milyonlarca ev sahibi ve alıcıyı sevindiren bir gelişme yaşandı. Yüksek ev fiyatlarının ve tapu işlemlerinin getirdiği masrafların belini büktüğü vatandaşlara, tapu harcı iadesi müjdesi geldi.

Abone Ol

Artık gereksiz yere ödenmiş tapu harçları geri alınabilecek.

Kentsel Dönüşüm Kapsamında Harç İadesi

Ev alım satım işlemlerinde daha önce yapılan işlemler sonucunda, bazı vatandaşların gereksiz harç ödemesi yaptığı ortaya çıktı. Özellikle kentsel dönüşüm projeleri kapsamında alınan evler için tapu harcı muafiyeti uygulanmış olmasına rağmen, bu durumdan habersiz olan birçok kişi bu harcı ödemişti.

Başvuru Süreci Başladı

Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, 25 Temmuz 2014 sonrasında ev alıp satan kişilerin ödedikleri tapu harç parasını geri alabileceklerini duyurdu. Ancak bu geri ödeme işleminin sadece kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılmış konutlar için geçerli olduğunu vurguladı.

Başvuruların 5 yıl içinde yapılması gerektiği belirtildi. İlk adım olarak, tapu dairesine gidilerek başvurunun yapılması gerekiyor. İlk 30 gün içinde yapılan başvurular tapu dairesinde kabul edilecek, sonrasında süreç Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülecek. Başvurunun geçerli olabilmesi için konutun kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığını gösteren belgenin sunulması şart.

Masraflarda Hafifletme Sağlanacak

Yapılan bu düzenleme, vatandaşların konut masraflarını bir nebze hafifletmeyi ve harç ödemelerindeki gereksiz yükü azaltmayı hedefliyor. Ev alacak olan vatandaşlar için sevindirici bu haber, tapu işlemlerinde yaşanan ek maliyetlerin geri ödenmesiyle büyük bir rahatlama sağlayacak