Yeni hazırlanan paketle birlikte, konut ve iş yerlerinin tapu işlemleri artık gerçek değerleri üzerinden gerçekleştirilecek ve buna bağlı olarak vergi uygulamaları da bu fiyatlar üzerinden hesaplanacak.

ITSO’dan SDÜ Hastanesi Ek Hizmet Binasına Destek ITSO’dan SDÜ Hastanesi Ek Hizmet Binasına Destek

Gerçek Değer Üzerinden Vergilendirme

Yeni düzenleme ile gayrimenkul alım-satım işlemlerinde tapu harçları ve gelir vergileri, gayrimenkulün gerçek alım-satım bedeli üzerinden hesaplanacak. Mevcut sistemde gayrimenkul değerleri emlak vergisi bedeline göre belirlenirken, yeni sistemle birlikte bu bedel piyasa değerine göre güncellenecek. Böylece alıcı ve satıcılar tapuda düşük değer beyan ederek vergiden kaçınamayacak. Gerçek bedelin altında yapılan beyanlarda ise cezalı harç uygulaması devam edecek.

Kira Gelirlerine Denetim

Bakanlık, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesi amacıyla da çeşitli önlemler almayı planlıyor. Bu kapsamda kiracıların kira ödemelerini banka üzerinden yapması zorunlu hale getirilecek, bu sayede kira gelirlerinin daha kolay takip edilmesi sağlanacak.

Kamu Alacakları İçin Yeni Formül

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu alacaklarının tahsilatını hızlandırmak için de yeni bir çalışma yürütüyor. Özellikle belediyelerin vergi ve SGK prim borçlarının birikmesini önlemek amacıyla genel bütçeden yapılan paylardan doğrudan kesinti yapılarak bu borçların tahsil edilmesi planlanıyor. Bu uygulama, belediyelerin cari borçlarının artışını engellemeye yönelik bir önlem olarak öne çıkıyor.

Yeni düzenlemelerin, gayrimenkul piyasasında şeffaflık yaratması ve vergi kayıplarını önlemesi hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi