Işıkkent Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Zekeriya Emir Telli ve Furkan Tekdemir, danışman öğretmen Hüseyin Rahmi Yıldırım’ın rehberliğinde Türkçe doğal dil işleme alanında hazırlanan proje, Teknofest yarışmalarında finale kalarak ilimizi temsil etmeye hak kazandı.

Konu ile ilgili olarak okul yönetiminden yapılan açıklamada; “Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde, internet ve bilgisayarlar en önemli iletişim araçları oldular. Bütün insanlığı çok yakından ilgilendiren bu gelişmeler eğitimden finansmana, endüstriden sağlık sektörüne her alanda kullanılır oldu.

Okulumuz Işıkkent Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Zekeriya Emir Telli ve Furkan Tekdemir, danışman öğretmen Hüseyin Rahmi Yıldırım’ın rehberliğinde bu alanda bir proje geliştirerek Teknofest yarışmalarında finale kalarak ilimizi temsil etmeye hak kazandı.

Çünür'de Görülen Yılan Görenleri Şaşırttı Çünür'de Görülen Yılan Görenleri Şaşırttı

Türkçe doğal dil işleme alanında hazırladığımız proje kısaca insan-bilgisayar arasında iletişim kuran bir teknoloji.

Bilgisayarlara insan dilini yorumlama, işleme ve anlama yeteneği veren yapay zekânın en zorlu alanlarından biri olan insan-bilgisayar etkileşimini üst seviyeye çıkararak, farklı dilleri konuşan insanlar arasında iletişimi güçlendirmek üzere çözümler üreten bir alan.

Verilerin işlenmesi ve anlamlandırılabilmesi için bilgisayarların anlayacağı bir biçime sokulması gerekir ve bu noktada da doğal dil işleme tekniklerinden faydalanılmaktadır.

Klavye kullanırken yazım yanlışlarını düzeltilmesi, otomatik çeviri programları, mesaj yazarken telefonun sonraki kelimeyi tahmin etmesi vb uygulamalar günlük hayatta karşılaştığımız birçok doğal dil işleme çözümünden bazılarıdır.

Projeyi hazırlayan öğrencilerimize ve danışman öğretmenimize başarılar diliyoruz”.

Muhabir: Özge Çelik