Yeni yönetmelik, gıda katkı maddelerinin listesini, kullanım koşullarını ve etiketleme kurallarını belirlemekte olup gıda endüstrisine yönelik büyük bir yeniliği temsil ediyor. Tüketicilerin sağlığına, haklarına, gıda satışının adil bir şekilde yapılmasına ve çevrenin korunmasına odaklanan bu düzenlemeler, gıda sektöründeki tüm paydaşları etkiliyor. Yönetmeliğin temel hükümleri şunlardır: Yönetmelik hükümlerine aykırı olan bir gıda katkı maddesi veya bu gıda katkı maddesini içeren bir gıda piyasaya arz edilemeyecek. Domuz kaynaklı bir gıda katkı maddesi; gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılamayacak. Renklendirici maddeler, kullanıldığı gıdayı yanıltıcı şekilde diğer bir gıdaya benzetmek suretiyle tüketiciyi yanıltıcı bir şekilde kullanılamayacak. Yönetmelik, bazı gıda maddeleri için belirli bir uyum süresi öngörüyor. Özellikle ısıl işlem görmüş sucuk, peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası gibi ürünler ile sucuk, baklava, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk gibi ürünler, kaymak ürünleri için 1 Nisan 2024 tarihine kadar yönetmelik hükümlerine uyum sağlamak zorunda olacak. Yönetmeliğin diğer maddeleri ise resmi yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Bu tarihten önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından piyasaya arz edilen gıdalar, raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.
Tüketici Sağlığı İçin Önemli Adım Atıldı
Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği, insan sağlığı için önemli düzenlemeyi içeren bir mevzuat olarak Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir