Akasya balı

1. Akasya balı:

Üretildiği bölge: Artvin yöresi

Artvin yöresinin ormanlarındaki Akasya ağaçlarının çiçek özlerinin toplanmasıyla oluşuyor. Doğal koşullarından dolayı kendine has bir aroması bulunuyor. 

Kaçkar Akasya balı, diğer balların arında en iyisi sebebi ise; yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanlarında yer alan kara kovanlardan elde ediliyor olması.

Petek ve süzme akasya balı olarak satılıyor. 

Akasya balının faydaları: Özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliği bulunuyor. Ağız yaralarının tedavisi, akciğer hastalıklarının iyileştirilmesi, bağırsak iltihabının, bel ağrılarının, cilt lekelerinin giderilmesi, hafızanın güçlendirilmesi ve kanın temizlenmesinde büyük faydası olduğu biliniyor.

Anzer balı

2. Anzer balı:

Üretildiği bölge: Ayder yaylası, Rize.

Rize, Ayder yaylasında üretilen bal, oldukça ünlü ve eşşiz özelliklere sahip. Ayder yaylasında ağaç bulunmuyor. Bu bölgede yaklaşık 450- 500 çeşit çiçek bulunuyor ve bunların içerisindeki 80-90 endemik çiçek sadece bu bölgede yer alıyor. Arılar, haziran ayının son haftasında çiçeklere ulaşıyor ve ağustos ayının son haftasına kadar ballarını tamamlıyorlar. 

Herhangi bir katkı maddesi bulunmayan ballar, ısıl işlem uygulanmadan sağılıyor. Sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkması durumunda bal içerisindeki enzimler ve polenler etkisiz hale geleceğinden Anzer balı, soğuk sağım tekniğiyle üretiliyor.

Anzer balının faydaları: Anzer balı, kahvaltılık bir bal değil. Genellikle hastalıkların tedavisinde şifa niyetine tüketilir. Besin değerleri oldukça yüksek ve kaliteli bir bal olduğu için abartılı bir şekilde kullanılmamalıdır. Enerji ve yorgunluğu hafiflettiği için sporcular da sık sık kullanır.

Faydaları saymakla bitmeyen Anzer balının, antioksidan özelliği sadece kış hastalıklardan korumakla kalmıyor, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vücuda içten dışa bir koruma sağlıyor. Sindirim sistemine oldukça faydalı olan Anzer balı, ishali kesme özelliği ile de sıkça kullanılıyor. İçinde birçok vitamin ve mineral bulunan Anzer balı, kış günlerinde de hastalıklardan koruyor.

Ayçiçek balı

3. Ayçiçek balı:

Üretildiği bölge: Trakya bölgesi.

Ayçiçeği yoğun olarak Trakya bölgesinde yetiştirilen bir bitki türü. Arılar bu çiçekten nektar alırken bitkinin tozlaşmasına katkıda bulunuyor, döllenmesini sağlıyorlar ve bu şekilde ürün kalitesine katkı sağlamış oluyorlar. 

Kovandan alındığında, altın sarısı bir renge sahip ve kendine öz bir tadı var. Çok çabuk şekerleniyor. Çiçek balıyla karıştırılıp satılıyor ve aynı zamanda helva işleminde de kullanılıyor.

Ayçiçek balının faydaları: Doğal bir ateş düşürücü etkisi bulunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda akciğer ve birçok kanser çeşidinin tedavisinde tüketilmesi öneriliyor. Enerji verdiği için günlük tüketim için uygun.

Çam balı

4. Çam balı:

Üretildiği bölge: Türkiye geneli.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ı ülkemizde yapılıyor. Çam balının en önemli özelliği, kıvamı bozulmadan ve donmadan yıllarca saklanabilir olması.

Çam ağaçlarında yaşayan ve “basra” olarak bilinen canlıların salgıladığı tatlı maddeler bal arıları tarafından toplanır ve değiştirilir. Çam balının oluşumu iki aşamada gerçekleşir. Bu bal çeşidi, diğer balların aksine arıların çiçeklerden topladığı nektarlardan değil, çam ağaçları üzerinde oluşan reçineleri işleyerek elde ettiği salgı balıdır. Yoğun olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir. Koyu bulanık kahverengi renktedir. Keskin bir tadı vardır.

Çam balının faydaları: Besin değeri çok yüksek olmasa da boğaz rahatsızlıklarına iyi gelir. Şekerlenmeye karşı dayanıklı olması sebebi ile tıpta ve gıda sektöründe birçok üründe kullanılır.

Çiçek balı

5. Çiçek balı:

Üretildiği bölge: Türkiye geneli.

Çiçek balı, farklı ve karışık çiçek bitki örtüsünün bir arada bulunduğu yerlerde üretiliyor. Yoğunluk olarak farklı bir çiçeğin ağır basmadığı yerlerde üretilen bal, çiçek balı olarak adlandırılıyor.

Çiçek balının faydaları: Kanser hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonu, kalp hastalığı ve sivilcelenme gibi cilt sorunlarıyla mücadelede etkili olan çiçek balı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda kolestrol düşürücü etkisi bulunan çiçek balının, yaşlanmayı geciktirmesi ve kilo kontrolüne katkısı da bulunuyor.

Deli bal (Ormangülü balı)

6. Deli bal (Ormangülü balı)

Üretildiği bölge: Doğu Karadeniz

Ormangülü, Kaçkar Dağları’nın eteklerinde 1500-1800m. rakımlı ormanlık alanlarda yetişen bir bitki türü. Bu bölgede kovanlar, ormanın bitip yaylanın başladığı yere yakın bir noktaya konulduğundan arılar, orman bitkilerinin çiçeklerinin yanı sıra yayla çiçeklerinden de bal üretebiliyor. Bu bal, yerli safkan ve Kafkas arıları tarafından üretilen özel bir bal türü. Kendine has aroması var. Ormangülü balı halk arasında “deli bal” olarak da biliniyor.

Deli balın faydaları: Tedavi edici ve tatlandırıcı olarak kullanıldığı bilinen deli bal; sinir bozuklukları, şeker hastalıkları, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak problemleriyle mücadelede oldukça etkili. Aynı zamanda sabahları aç karnına bir çay kaşığı bal tüketimi metabolizma hızlandırıcı etkiye sahip.

Not: Deli balın az miktarda tüketilmesi gerektiğini unutmayın. Günlük tüketiminiz 1 çay kaşığını aşmamalı.

Hayıt balı

7. Hayıt balı:

Üretildiği bölge: Akdeniz bölgesi

Hayıt balı Akdeniz ikliminde yetişen, “beş parmak” otu da denilen ve haziran – temmuz aylarında çiçek açan hayıt bitkisinden elde ediliyor. Hayıt balı hoş kokulu, geç şekerlenen, son derece kaliteli koyu renkli bir bal türüdür. Tüketildiğinde damakta hayıt bitkisinin özelliği olan hafif buruk bir tat bırakır.

Hayıt balının faydaları: Kansere karşı doğal bir koruyucu ve özellikle koyu renkli ballarda anti kanserojen özellikleri daha fazla. Birçok faydası olan hayıt bitkisinin balı düzenli tüketildiğinde vücut direncini arttırıyor ve hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

Ihlamur balı

Üretildiği bölge: Artvin, Rize, Yalova ve Bursa.

Bahar aylarında ıhlamur ağaçlarının etrafına yerleştirilen kovanlardaki arıların ıhlamur ağacı çiçeklerinden topladıkları nektarla elde ediliyor. Balın kıvamı diğer ballara göre daha koyu, tat ve kokusu da farklı. 

Ihlamur balının faydaları: Terlemeye yardımcı olduğundan soğuk algınlığı tedavisinde faydalı ve ateş düşürücü etkisinin yanında öksürüğe de iyi geliyor. Korku ve kaygıyı azaltıcı etkisiyle depresyon ve stres etkilerini azaltarak rahatlamaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda migren ağrılarında etkilidir, kan basıncını düşürerek çarpıntıları giderir. Kalp ve damar hastalıklarında da etkilidir.

Isparta 10 Gün Boyunca Kitaplarla Şenlendi Isparta 10 Gün Boyunca Kitaplarla Şenlendi

Karabuğday balı

Üretildiği bölge: Türkiye geneli.

2013 yılında Fransa’da düzenlediği bal yarışmasında oy birliğiyle dünyanın en iyi balı seçilen karabuğday balı, üretildiği alanın tamamında karabuğday ekili olan yerlerden elde ediliyor. Balın üretimi tek yönlüdür ve arı, çoğu vitamini içeren karabuğday çiçeğinden tek yönlü beslenme yapar. Böylece saf bir bal elde edilir ve karabuğday balı, karabuğday bitkisinin içerdiği tüm vitaminleri ve aminoasitleri kendi bünyesinde taşır. Saf beslenmeyle neredeyse kırmızı renkte, yoğun aromalı ve yüksek vitamin değerli bir bal ortaya çıkar.

Karabuğday balının faydaları: Yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle vitamin ihtiyacını karşılamada doğal bir seçenektir. Aynı zamanda içerdiği yüksek demir oranıyla kansızlığa karşı oldukça faydalıdır.

Kekik balı:

Üretildiği bölge: Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri.

Yüksek rakımlı yaylalarda yetişen kekiklerin nektarından elde edilir. Saf kekik otundan öz toplayan arılar tarafından üretilen şeffaf, kekik kokulu, buruk tatlı bir baldır. Kekik balı, açık altın sarısı renginde olup tadı ve aroması oldukça hoştur.

Kekik balının faydaları: Enzim içeriği bakımından çok zengin olan kekik balı, antiparaziter etkisiyle bilinir. Soğuk algınlığını kısa sürede giderir ve yara iyileştirici özelliği vardır. Karaciğer başta olmak üzere mide, astım ve egzama hastalıklarına iyi geldiği bilinir.15. Lavanta balı:

Lavanta balı

Üretildiği bölge: Isparta ve Burdur köyleri.

Lavanta tarlalarına yerleştirilen kovanlarda yaşayan arılar tarafından lavanta çiçeği nektarlarından toplanan polen tozlarından üretilir, doğal ve değerli bir baldır. 

Lavanta balının faydaları: Düzenli kullanıldığında sinir sistemini güçlendirir. Sedef, egzama, vitiligo gibi cilt hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Hepatit B ve Hepatit C hastalıklarıyla mücadelede etkilidir. Mide ve karaciğere bağlı tüm hastalıklarda etkilidir. Sindirim sistemini düzene sokar, bağırsak florasını güçlendirir. Kalbi kuvvetlendirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.