Akasya balı
Anzer balı
Ayçiçek balı
Çam balı
Çiçek balı
Deli bal (Ormangülü balı)
Hayıt balı
Ihlamur balı
Karabuğday balı
Üretildiği bölge: Türkiye geneli.
2013 yılında Fransa’da düzenlediği bal yarışmasında oy birliğiyle dünyanın en iyi balı seçilen karabuğday balı, üretildiği alanın tamamında karabuğday ekili olan yerlerden elde ediliyor. Balın üretimi tek yönlüdür ve arı, çoğu vitamini içeren karabuğday çiçeğinden tek yönlü beslenme yapar. Böylece saf bir bal elde edilir ve karabuğday balı, karabuğday bitkisinin içerdiği tüm vitaminleri ve aminoasitleri kendi bünyesinde taşır. Saf beslenmeyle neredeyse kırmızı renkte, yoğun aromalı ve yüksek vitamin değerli bir bal ortaya çıkar.
Karabuğday balının faydaları: Yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle vitamin ihtiyacını karşılamada doğal bir seçenektir. Aynı zamanda içerdiği yüksek demir oranıyla kansızlığa karşı oldukça faydalıdır.
Kekik balı:
Üretildiği bölge: Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri.
Yüksek rakımlı yaylalarda yetişen kekiklerin nektarından elde edilir. Saf kekik otundan öz toplayan arılar tarafından üretilen şeffaf, kekik kokulu, buruk tatlı bir baldır. Kekik balı, açık altın sarısı renginde olup tadı ve aroması oldukça hoştur.
Kekik balının faydaları: Enzim içeriği bakımından çok zengin olan kekik balı, antiparaziter etkisiyle bilinir. Soğuk algınlığını kısa sürede giderir ve yara iyileştirici özelliği vardır. Karaciğer başta olmak üzere mide, astım ve egzama hastalıklarına iyi geldiği bilinir.
Lavanta balı
Üretildiği bölge: Isparta ve Burdur köyleri.
Lavanta tarlalarına yerleştirilen kovanlarda yaşayan arılar tarafından lavanta çiçeği nektarlarından toplanan polen tozlarından üretilir, doğal ve değerli bir baldır.
Lavanta balının faydaları: Düzenli kullanıldığında sinir sistemini güçlendirir. Sedef, egzama, vitiligo gibi cilt hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Hepatit B ve Hepatit C hastalıklarıyla mücadelede etkilidir. Mide ve karaciğere bağlı tüm hastalıklarda etkilidir. Sindirim sistemini düzene sokar, bağırsak florasını güçlendirir. Kalbi kuvvetlendirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.