Bilindiği gibi; Türkiye Şoförler ve Otobüsçüler Federasyonu ve Türkiye Tüm Özel Halk Otobüsler Derneği’nin ortak kararı ile 65 yaş üstü dahil ücretsiz binişlerin 15 Ekim’den sonra ücretsiz taşınmaması kararı alındı. Ücretsiz binişlerin ile ilgili yasal düzenleme istediklerini belirten Federasyon ve Derneğin kararına tüm illerden destek geldi.
Isparta Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi de, “gelir durumu gözetilmeden verilen ve toplumun büyük bir kesiminde rahatsızlık oluşturan bu duruma ve esnaflarımızın uğradığı haksızlığa, hiçbir kesimi mağdur etmeyecek önerilerimiz dikkate alınarak kalıcı çözüm üretilmelidir” açıklamasını yaptı.
Isparta Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda;
“Ücretsiz taşıma konusunda beklentilerimizi dile getirdiğimiz açıklamamızdan sonra yapılan paylaşımların ve haberlerin altındaki yorumlara baktığımızda toplumun çok büyük bir bölümünde de ücretsiz taşımaya kesinlikle bir düzenleme getirilmesi yönünde beklenti olduğu ortaya çıkıyor.
Demek ki verilen bu hak amacını aşmış ve toplu taşımayı kullanılamaz hale getirmiştir.
Ücretsiz seyahat hakkının kanunla verildiğini bizler de biliyoruz.
Yaşlılarımızı ve engellilerimizi bizler de çok seviyor ve saygı duyuyoruz.
Peki esnafın hakkı ne olacak?
Dünyada örneği olmayan özel sektörde ücretsiz hizmet uygulamasında neden tüm yük esnafa bırakılmıştır?
Bakanlık tarafından “biz gelir desteği veriyoruz” açıklamasındaki gelir desteği iki günlük taşımayı bile karşılamamaktadır.
İşletme giderlerinin tamamındaki olağanüstü artışlar, arıza yapan aracı bile yaptıramadığı için, imkanlar el vermediği için, borç batağında olduğu için ve şoför bulamadığı için çalışamayan araçlar, borcunu ödeyemediği için icralık olan esnaflar…
Bu tür düzenlemeler yapılırken özel sektör boyutunun da düşünülmesi gerekmez midir?
Göz göre göre bir esnaf grubunun yok olmasına izin verilmemeli, ücretsiz taşımadan faydalanan kitle sayıca çok fazla diye düşünülerek uygulamanın devamında ısrar edilmemelidir.
Çözüm önerilerimizden de anlaşılacağı üzere amaç; verilen hakkın geri alınması değil, amacına uygun kullanılmasını sağlayarak bir kesimi mutlu eden uygulama nedeniyle mağdur olan toplumun geri kalan kısmı ile birlikte esnaflarımızın da yaşadığı sıkıntıları gidermektir.
Gelir durumu gözetilmeden verilen ve toplumun büyük bir kesiminde rahatsızlık oluşturan bu duruma ve esnaflarımızın uğradığı haksızlığa, hiçbir kesimi mağdur etmeyecek önerilerimiz dikkate alınarak kalıcı çözüm üretilmelidir.
En önemlisi de esnaflarımızın da bu halkın bir parçası olduğu unutulmamalıdır” denildi.