Yalvaç Devlet Hastanesi Diş Hekimlerinden Dilek Uğurlu, “18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” nedeniyle ağız ve diş sağlığı konusuyla ilgili yaptığı açıklamada, diş sağlığı için bakımın ve kontrolün ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Diş Hekimi Dilek Uğurlu, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“22 Kasım 1908 tarihinde ilk Dişçi Mektebi’nin açılması, ülkemizde bilimsel diş hekimliği eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. 1996 yılından itibaren 22 Kasım, Türk Diş Hekimleri Günü ve 22 Kasım’ı içine alan hafta Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Bir çocuk ilk diş hekimi ziyaretini ilk süt dişi çıkarttığı zaman gerçekleştirmelidir. Çocukluk çağında çıkan süt dişleri yerini daimî dişlere bırakır. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı çocukluk döneminde edinilmelidir. Bu alışkanlığın kazanılmasında aileye ve diş hekimlerine önemli görevler düşmektedir. Diş hekimleri aileleri bilgilendirerek 6 aylık düzenli kontrollerin önemini anlatmalıdır. Doğru beslenme ve ağız bakımı alışkanlıkları, çocukların ağız ve diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının korunması ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır. Bu yönü ile 6 aylık düzenli kontroller koruyucu hekimliğin önemli adımlarından biridir.

Dişlerin besin parçalaması ve öğütmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve estetikte önemli etkileri vardır. Eksik dişleri olan bireyler bazı sesleri çıkarmakta zorlanabilir. Çiğneme ve ısırmada güçlük meydana gelebilir. Çiğneme güçlüğü ve besinlerin parçalanmaması sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açabilir.

Bu Şifreler Artık Kullananılmayacak Bu Şifreler Artık Kullananılmayacak

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti hastalıklarıdır. Diş çürüklerinin oluşmasına neden olan bakteriler bebeklik döneminde çocuğa bakan ebeveyni ya da bakıcısından geçer. Bu nedenle çocuğun dişlerinin sağlığı kadar ebeveynin de ağız bakım sağlığı önemlidir. Diş eti hastalıkları tedavi edilmediği taktirde diş kökünün etrafını destekleyen çene kemiğinin erimesine ve dişin sallanmasına buna bağlı olarak dişin çekimine kadar gidebilir.

Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluk olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu ağız ve diş sağlığı varlığını gösterir. Ağız ve diş sağlığımım korunması için günde 2 kere etkin bir şekilde fırçalama yapılması gerekmektedir. Diş fırçalamasının yanı sıra günde bir kere diş ipi uygulamasının yapılması, diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzeylerin temizliğini sağlar.

Dişlerin ağrımaması, dişlerin her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden senede 2 kez diş hekimine giderek rutin kontrollerin yapılması gerekir. Diş çürüklerinin erken dönemde fark edilmesi, dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir. Bu hem sağlık açısından hem de sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlamaktadır.”

Kaynak: Haber Merkezi