Isparta

Uzmanlar Kiracıları Uyarıyor 2 Kez Düşünün

Son dönemde ev sahipleri tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanan tahliye taahhütnameleri, kiracılar üzerinde ciddi bir baskı unsuru haline geldi.

Abone Ol

Kira bedellerindeki yüksek artışlar nedeniyle kiracılarını değiştirmek isteyen ev sahipleri, bu belgeyi kiracılara imzalatıyor. Ancak uzmanlar, bu konuda çeşitli uyarılarda bulunuyor.

Aynı Gün İmzalanmamalı

Avukat Iyaz Çimen, tahliye taahhütnamelerinin kiracıların serbest iradeleriyle imzalayabilecekleri hukuki belgeler olduğunu belirtti. Ancak, bu taahhütnamelerin kira sözleşmeleriyle aynı gün içinde imzalanmasının uygun olmadığını vurguladı.

Geçersiz Olma Durumu

Çimen, kiracının tahliye taahhütnamesini kira sözleşmesiyle aynı gün imzalaması durumunda, bu durumun kiracı üzerinde baskı yarattığını ve taahhütnamenin geçerliliğini yitirdiğini ifade etti. Kira sözleşmesi imzalandığı anda istenen tahliye taahhütnamelerinin geçersiz sayıldığını belirtti.

Şarta Bağlı Tahliye Taahhütnameleri

Son dönemde şarta bağlı tahliye taahhütnamelerinin sayısında artış yaşandığını kaydeden Çimen, bu tür taahhütlerin Yargıtay tarafından geçerli kabul edildiğini söyledi.

Belirtilen Tarihte Boşaltılmalı

Avukat Çimen, kiracının tahliye taahhüdünde belirtilen tarihte mülkü boşaltması gerektiğini, aksi takdirde ev sahibinin hukuki işlem başlatma hakkına sahip olduğunu dile getirdi. Bu durumda, masrafların kiracı tarafından karşılanması gerektiğini de ekledi