Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Çetinkaya ve Tarım ve Orman Bakanlığı Beyşehir İlçe Müdürlüğü’nden Ayça Aslantürk tarafından yapılan çalışma, ünlü su bilimleri dergisi Acta Aquatica Turcica’da yayımlandı.

Prof. Dr. Çetinkaya ve Aslantürk, Sücüllü Baraj Gölü’nün 1973 yılında sulama ve sel kontrolü amacıyla inşa edildiğini, zamanla sazan aşılandığını ve alabalık yetiştiriciliğinde kullanıldığını belirtti. Çalışma, 2017-2018 yılları arasında yapılan ölçüm ve analizler sonucunda gölün trofik durumunun belirlenmesini amaçladı. Baraj göllerinin su kalitesinin korunması ve izlenmesinin, özellikle içme suyu temini açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Antalya’da Yoğun Kar Yağışı Başladı Antalya’da Yoğun Kar Yağışı Başladı

Analizler, Sücüllü Baraj Gölü’nün ötrofik ve oligotrofik özellikler gösterdiğini ortaya koydu. Gölün su kalitesinin tehlikede olduğu, besin elementi yüklenmesinin büyük bir sorun teşkil ettiği vurgulandı. Gölün Gelendost-Afşar Çayı vasıtasıyla Eğirdir Gölü’ne etkisi göz önüne alındığında, Sücüllü Baraj Gölü için bir yönetim planı oluşturulması ve su kalitesinin iyileştirilmesi gerektiği belirtildi.

Çalışma, gölde yapılacak kafes balıkçılığı faaliyetlerinin, su kalitesi iyileştirilmeden başlanmaması gerektiğini de öne sürdü. Ayrıca, gölü besleyen kaynaklardan Bağlarbaşı Deresi’ne evsel atık su deşarjının önlenmesi, yerleşim yerlerinde arıtma sistemlerinin kurulması ve tarım arazilerinden kaynaklanan besin yüklemesinin azaltılması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi