Isparta

Yarından İtibaren Geçerli İlaç Fiyatlarına Zam Geldi

Son olarak 16 Aralık 2023 tarihinde belirlenen ve ilaç fiyatlarında uygulanan dönemsel euro kuru, 24 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ilam ile yükseltildi.

Abone Ol

Yüzde 23.5 oranında alınan artış kararı, binlerce ilaç fiyatında zam yapılmasına neden olacak.

Döviz tarafında son aylarda yatay seyir görülmesine rağmen, geçmiş yıllarda yaşanan ani kur artışları ve yüksek enflasyon, Türkiye’deki ilaç fiyatları üzerinde etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Yeni düzenleme ile birlikte, euro kuru 17,54 TL'den 21,6721 TL'ye yükseltildi. Bu değişiklik, yarından itibaren geçerli olacak ve ilaç fiyatlarına doğrudan yansıyacak. Türkiye’de satışa sunulan ilaçların büyük bir kısmının ithal olması, bu artışın eczane raflarındaki ürünlere yansımasını kaçınılmaz kılıyor.

Halihazırda 37 lirayı aşan ilaç fiyatları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sübvanse edilen kur farkının ilerleyen dönemdeki artışlarla kapatılması bekleniyor. Ayrıca, fiyat koruması uygulanan ürünlerde de değişikliğe gidilerek, barem değerleri euro kurundaki artışla güncellendi. Fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 74,72 TL, diğer ürünlerde ise 39,05 TL olarak belirlendi.

Yeni fiyatlar, 25 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. İlaç fiyatlarındaki bu artışın, halk sağlığı üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merakla bekleniyor.