Isparta

Yeni Otogar için inşaat resmen başladı..

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITKM'nin ardından Yeni Çünür Otogarının tamamlanması için hızlı bir başlangıç yaptı..

Abone Ol

Isparta’da 25 yıllık bir sürüncemenin sonunda Ak Partili Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in kararlılıkla üzerine gittiği ITKM çok kısa bir sürede açılmış ve Isparta halkının kullanımına sunulmuştu.

ITKM gibi sıkıntılı bir süreç'te önceki dönemin seçim yatırımlarından biri olan Isparta Yeni Otogar projesi idi, Günaydın döneminde arazinin bir kısmı uzlaşmasız, bir kısmı kat karşılığı, bir kısmı kamulaştırılarak inşaatına başlanan ve uçuk görsellere sahip olarak tasarlanan Isparta Otogarında Günaydın'ın seçimi kaybetmesiyle gerçekler ortaya çıktı.

 Otogar çatısı Davraz dağı şeklinde düşünülmüş, Otogarın iç tasarımı mevcut Otogarda işletme yapan firmaların görüşü alınmadan yapılmış, şehirde o dönemde biri kapalı (ITKM) 4 tane AVM var iken Otogarın içine yeni bir AVM planlanmıştı. Başdeğirmen'in göreve gelmesiyle Otogar'da çalışmalarını sürdüren firma Pandemi sürecinde çıkan ihaleden çekilme hakkını kullanarak Otogar şantiyesini terk etti.

Başdeğirmen bu süreçte önce Otogar inşaatının çatı kısmına odaklandı, kullanışlı olmayan tasarım nedeniyle keşif yapan firmalar buraya hangi malzeme kullanılırsa kullanılsın 1-2 yıl içinde su alacağını ifade ediyorlardı.

Bu sebeple çatılar sökülerek önce normal bir çatı sistemi uygulamaya konuldu. Aynı zamanda Otogar çatısına konulan panellerle Otogar'ın kendi enerjisini üretmesi planlandı ve gerekli yatırımlar yapıldı.

Ve uzun süren araştırma çalışma ve fizibiliteler sonrası yeni Otogar'ın Isparta halkına en verimli olacak şekilde iç ve dış tasarımı projelendirildi. İlgili Otogar esnafıyla görüşüldü, konunun uzmanı firmalardan, hocalardan bilgi alındı ve nihayet geçtiğimiz ay bu anlamdaki ihale sonuçlanarak firmaya yer teslimi yapıldı.

Bugün yapılan Vatandaş ve Basın'ın katılımıyla gerçekleşen törenle firma işe resmen başladı.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen; “İhaleyi yapıp Otogarımızı ilgili firmaya verdik. Firma yoğun bir şekilde çalışarak en geç 2023 Ekim’de tamamlayacak ve biz de Yeni Otogar’ı hizmete açacağız” dedi.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, önceki dönemde yapımına başlanan ve başta çatısı olmak üzere bir çok konusu şehirde tartışma konusu haline gelen Isparta Yeni Otogar’ın tamamlanması için çalışmalara hız verdi.

Konuyla İlgili Konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen şu görüşlere yer verdi;

21 otobüs peronu, 18 bilet satış ofisi, 29 adet işyerinin bulunduğu yeni otogar alanımızın çatı düzenlemelerinin tamamlanmasının ardından şimdi de geri kalan kısmının inşaat sürecini başlattık. 18 Kasım’da ihalesini gerçekleştirdiğimiz yeni otogar inşaatının yüklenicisi 330 gün içerisinde otogarı tamamlayarak teslim etme taahhüdünde bulundu. Kendisiyle yapmış olduğumuz görüşmede bu süreyi öne çekebileceğini ve hava şartlarının uygun olması durumunda 2023 yılı Haziran ayında teslim edebileceğini söyledi. Firma tüm malzemeleri inşaat alanına indirirken, 60 kişilik personelle çalışmalarına başladı. 

BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN; “YENİ OTOGAR’DA İŞE ÇATILARDAN BAŞLADIK”

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bugün Yeni Otogar’da gelinen kon noktayı anlatmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Saat 14.00’te gerçekleştirilen toplantıya; Belediye Birim Müdürleri ile Belediye Meclis Üyeleri de katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Başkan Başdeğirmen şunları söyledi; “Sizlerle beraber müteahhitlerimizle bir ön görüşme, bilgi vermek için sizleri buraya davet ettik. Davetimize icabet ettiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Değerli basın mensuplarımız. Biliyorsunuz ki şu anda içerisinde bulunduğumuz bu alan. Bizden önceki belediye döneminde bu hale getirilerek

Daha sonra bizim dönemimize geçtiği için geri kalan kısmında bizim tamamlamamız gerektiği inancıyla hazırlık yaptığımız bir alan. Sizlerle de paylaştığımız üzere üzerindeki bir alan ve büyük bir bölümü arınması ve üzerine daha kolay toplanabilir bir çatı sistemi kurulması amacıyla değişiklik yaptık. Bunun ihalesini geçen yıl yapmıştık ve şu anda tamamladık.

“ÇATILARIN ÜZERİNE GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ KOYACAĞIZ”

Burada anorf yapılar, yani düzeninin kapatılmasında zorluk çektiğimiz biraz olan yapılar düz bir hale getirilerek kaplamalar yapıldı ve güneş enerjisi panellerini koyabileceğimiz bir şehirde getirdik. Bu hem faydalı bir hale getirdi çatımızı. Hem de kaplandığı zaman içerisine belli zaman sonra su almayasının önleyici bir üst kaplama şekli yapmış. Oldular. Çünkü biz bu Amasyalıları durduğumuz yerde kendi düşüncelerimizi değiştirme gereğini duymadık.

Üzerini kapattığımız zaman hiçbir firma bir yıldan fazla bir garanti vermeden burayı nasıl kapatırsak kapatalım mutlaka bu kıvrımlardan dolayı

su alır diye bizi uyardı. Görüştüğümüz tüm firmalar. Böyle olunca tabii ki yarın biz bunu yaptıktan sonra problem olacaksa problemsiz bir hale getirmemiz gerektiği düşüncesiyle bunun kararını alarak çatılarımızı değiştirdik.

BURADAN ÇIKAN DEMİRLERİ MAHALLELERE YAPTIĞIMIZ KAPALI HALK PAZARLARINDA KULLANIYORUZ”

Buradan çıkan malzemelerle öncelikle Mehmet Mahallesi'nde pazar yerimizin üzerini kapattık, kapatmaya devam ediyoruz. İkincisi bir miktarını mahallesinden tutulan, bir miktarını buradan sökülen malzemelerle halı kentteki pazar yerimizi tamamen yeniden, alttan destekleyerek, güçlendirme yaptık. Üçüncüsü şu anda şu anda bin bir eller mahallesinin projesi hazırlandı. Bindirenler Mahallesi'ne bir kapalı pazarlama alanı yapacağız. Onu da buradan söktüğümüz malzemeler ve Pazar yerinden aldığımız malzemelerle yapacağız. Davraz pazar yeri malı depo pazar yerimizin ihalesini yaptık. Buranın da burada aldığımız kırk beş tonluk bir malzemeyle de üzerine yeni malzeme alarak buranın üst tabanını, üst kaplamasını, çatısını kapalı hale getiriyoruz. Yani buradan söktüğümüz hiçbir malzeme hurda olarak ayrılmadı arkadaşlar

Bütün malzemeler şu anda elimizde kalanları da daha sonraki Akkent Mahallesi'nde olacağımız mahalle üzerini kapatıp, pazar yeri kapalı olarak kullanacağız. Ve başka ilimize gelen projelerimizi bu şekilde değerlendirdik. Buradan çıkan ve Davraz Mahallesindeki yıkılan pazar yerinden çıkan malzemeler burada olmadan yeniden faydalı hale getiriliyor. Evet bu kaplama işimiz burada bitti. Ancak tabii ki şu anda sekiz bin dört yüz metrekare alan içerisinde bulunan otogar bölümündeyiz.

“ULAŞTIRMA İŞİ YAPAN ESNAFLARIMIZLARI GÖRÜŞTÜK”

Göreve geldiğimiz zaman otogardaki otobüsçülerimizi ve orada iş yapan işletmelerimizi buraya davet ettik. Kendilerine buradaki yapmak istediğimiz otogar şeklinde gösterdik. Bir önceki dönemde burası köy görevi olarak düşünülmüş. Ve birkaç kez daha görüşmeden sonra burada olması gerektiğine ortak bir karar verdik. Nitekim biz de zaten köy garajını buraya taşımayı düşünmemiştik. Bir göreve geldiğimiz zaman köy garajı yine aynı yerde kalarak

ve ilçelerden gelen araçlarımıza şu andaki haliyle hizmet etmeye devam edeceğini sizlerle paylaşmıştım. Bu durumda köye göre buraya gelmediği için burası kullanılabilir olarak düşündük. Ve oradaki esnafımızın talebini de uygun görerek burada çalışmalara başladık.

“BURASI 2023 EKİM’DE BİTİRİLMİŞ OLACAK”

Burada şu anda yirmi bir tane otobüsümüzün yanaşabileceği bir peron var. Daha önceki on altı tane doz yanaşabiliyordu. Bizim burada on sekiz tane işletmemiz için iki katlı ofisimiz var. Yirmi dokuz tane de satışlarımız için yer ayarladık. Bir önceki kullandığımız, şu anda kullandığımız otogardan biraz daha fazla olarak, daha sonra da büyüme imkanımız olacak şekilde planladık otogarımızı. Buranın da projelerini hazırladık. İhtiyaçlarını hepsiyle paylaşarak burayı kullanacak vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını paylaşarak projemizi hazırladık

Ve geçtiğimiz ay içerisinde Kasım'ın onbeşinde ihalesini yaptık. Ve bir firma buranın işini yetmiş dört milyon beş yüz bin artı KDV bir değerle aldılar

Ve bu işin süresi üç yüz otuz gün. Yani 2023 Ekim’de bitecek. Kendileri buradalar. Müteahhitler. Arkadaşlarımızdan birkaç gün önce konuştuk. Bugün tekrar görüştük. Hava şartlarında herhangi bir sıkıntı olmazsa burayı verilen süreden de önce bitireceklerini söylediler. Biz de acaba mayısa çekebilir miyiz diye konuştuğumda kendileri ancak Mayıs'ın yeterli olmayacağına beni ikna ettiler. Burada kullanılacak tüm malzemeler var. Projemizin içerisinde kullanılacak. Tüm imalata yönelik olan malzemeleri arkadaşlarımız alıp alana indirdiler. Sanırım bugün bir tır daha geleceğini söylediler. Ondan sonra da pazartesi günü kalabalık bir ekiple burada imalata başlayacaklar.

“BİZE SÜREKLİ OTOGAR NE ZAMAN BİTECEK DİYE SORULUYORDU”

Ben öncelikle bu müteahhit firmamıza Allah'tan kolaylıklar diliyorum. Başarılı bir çalışma yapmalarını diliyorum. Burada kaliteli ve vatandaşlarımızın ve esnafımızın en iyi şekilde kullanabileceğimiz kalitede iş yapacaklarını, referanslarıyla beraber görerek inşallah işlerini tamamlayacakları inancındayım. Değerli basın mensuplarımız, tabii ki biz göreve geldik geleni sürekli otogarla alakalı bize sorular soruldu. Otogar ne zaman yapılacak? Otogar ne zaman yapılacak diye. Biz de bu otogarın ne zaman yapılmasıyla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyor. Hakikaten kolaylığa karar verilmiyor bazı şeylerle. Tabii ki yeri olsun, üzerinin üstü o, altı olsun. Otoparkları olsun, yapılması gereken değişiklikler olsun hepsini istişare ederek bugünlere geldik

İnşallah en kısa zamanda da yapılarak diğer şu anda kullandığımız diğer yerdeki otogarımızı önümüzdeki senenin arkadaşlarımızın söylediği gibi inşallah bir aksama olmasa haziran sonu itibariyle buraya taşıyarak artık bundan sonra bu

Bu işletmelerimizin burada hizmet vermesini sağlayacağız.

“ESNAFLARIMIZIN DEDİĞİNİ YAPTIK”

Ve birkaç kez daha görüşmeden sonra burada olması gerektiğine ortak bir karar verdik. Nitekim biz de zaten köy garajını buraya taşımayı düşünmemiştik. Bir göreve geldiğimiz zaman köy garajı yine aynı yerde kalarak ve ilçelerden gelen araçlarımıza şu andaki haliyle hizmet etmeye devam edeceğini sizlerle paylaşmıştım. Bu durumda köye göre buraya gelmediği için burası kullanılabilir olarak düşündük Ve oradaki esnafımızın talebini de uygun görerek burada çalışmalara başladık. Burada şu anda yirmi bir tane otobüsümüzün yanaşabileceği bir peron var Daha önceki on altı tane doz yanaşabiliyordu. Bizim burada on sekiz tane işletmemiz için iki katlı ofisimiz var Yirmi dokuz tane de satışlarımız için yer ayarladık. Bir önceki kullandığımız, şu anda kullandığımız otogar…

“ÜST GEÇİDİ YAPACAK FİRMA İŞİ YAPMAKTAN VAZGEÇTİ”

Bir firma almıştı o üst geçidi. Ancak daha sonra devletin müsaade ettiği tek taraflı tasfiye kararını kullanarak kendi tarafından ben bu işi yapamayacağım diye çekiyordum. Şu anda bizimle beraber elli altı tane üst geçit aynı durumda müteahhitleri işlerine test ettiler. Bunlar cumhurbaşkanlığımızın onayıyla yeniden ihaleye çıktı. Sanırım büyük bir ihtimalle iki bin yirmi üçün başında bu işlerimizin de ihalelendirilip bitirilmek için süreci başlatacağız Devletimiz, Karayolları Genel Müdürlüğümüz bakanımız bu işi çok önemsiyor. Ve bir an önce de bunu başlatıp bitirecekler. Tabii ki bu işin içerisinde projemizde bir tane de Akaryakıt istasyonumuz var. Yol üzerinde. İstasyonunda, orada işleme geçmesi için hizmete geçebilmesi için çalışmalarımız onunla da devam ediyor.

“AVM KISMINI BAŞKA ŞEKİLDE DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Değerli arkadaşlar burada gördüğünüz alan yüz altmış iki bin metre alanı. Bu yüz altmış iki bin metre içerisinde, kırk beş bin metrede kullanım alanı var. Taban alanı var. Bunları en güzel şekilde değerlendirip çevremizin hizmetine sunmaktır amacımız burası şu anda yapmış olduğumuz çalışma sadece otogar, şehirler arası terminali kapsayan bir alan vatandaşlarımız tarafından yanlış anlaşılmasın. Diğer AVM olarak düşünerek yapılan kısımda herhangi bir çalışmamız yok. Oranın herhangi bir yatırımcıya verilebilmesi, burayı yap, işlet, devlet ile bir yatırımcıya verebilmeniz veya kiralama olarak talep eden olursa buralara da değerlendireceğimizi söylemek istiyorum. Çevremizi Isparta'mız bir öğrenci şehri, bir sağlık şehri. Buraya özel bir üniversitenin gelebileceğini düşünüyoruz. Alanın üniversite için uygun olduğunu düşünüyoruz. Veya oraya ben gider AVM olarak çok rahatlıkla olduğunu düşünmediğim için

Farklı şeyler olabileceğini düşünüyoruz. Üniversitenin dışında da hastane olabileceğini düşünüyoruz. Çok güzel bir özel hastane. Özel bir doku. Bunlarla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah şehrimize farklı bir şekilde burada bir yatırımcıyı getirerek diğer kalan kısımdaki AVM bölümünün de değerlendirilerek şehrimize hizmet etmesidir. En kısa zamanda beklediğimiz düşüncemiz, isteğimiz budur.

“OTOGAR’IN ELEKTRİĞİNİ OTOGAR’DA ÜRETECEĞİZ”

İnşallah memleketimize hayırlar getirir. Bu çalışmalarımız şehrimizde farklı bir ivme kazandırır. Buranın üzerine yapacağımız elektrik enerjisi, güneş enerjisi

Buranın giderini karşılayacak bir tesiste projelendirildi. İzinleri alındı. İnşallah onu da en kısa zamanda başlayarak bu projeyle beraber yüz yüz yetmiş bir sonunda onu da hizmetine açmış olacağız. Evet orada ortak olan Çünürlü veya Çünür dışındaki vatandaşlarımızdan ortağımız var. Burada önceki dönemde burası yapılırken hak karşılığı anlaşmayla belediyeye, arazilerini veren vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımıza arsaları karşılığında iş yeri verileceği tranitleri yapılmış. Bulunduğum alanda değil ama AVM'nin olduğu alanda buralar bir an önce faaliyete geçmeli ki bunlar da kira gelirlerini alabilmeleri ve veya satacaklarsa da mülkiyet değerinden paralarını almaları. Inşallah bunun hepsini tamamlayıp o vatandaşlarımızın da beklentilerini karşılamış olacağız. Evet benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Zaman geçtikçe, inşaat devam ettikçe biz sizlerle gelişmeleri paylaşacağız” dedi.