Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından her yıl düzenli olarak organize edilen Tarımsal Eğitimin 178. yıl dönümü ve 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü kutlandı.
Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programa, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Fahretdin Gözgün, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Gösterit, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif Özongun, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, Isparta Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kobuk, akademik ve idari personel, sektörün temsilcileri, çiftçi temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Sagalassos Ensemble grubu müzik dinletisini sundu. ISUBÜ Tarım Topluluğu Başkanı Muhittin Can, Ziraat Fakültesi Öğrenci temsilcisi Yarennur Ünlü, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kobuk, Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptılar.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Deniz Yılmaz bir konuşma yaparak, Ziraat Fakültesinin genel durumundan akademik personelin başarılarından ve yapılan faaliyetlerden bahsederek “Tarımsal Öğrenimin 178. yıl dönümü ve 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü kutlu olsun” dedi.
Tarım eğitimin 178. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, Rektör Prof. Dr. Yılmaz Çatal, “Şahsım ve kurumum adını sizi saygı ile selamlarken Tarımsal Eğitimin 178. yıl dönümü ve 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Gününü canı gönülden kutluyorum. Birkaç konunun altını çizmek istiyorum, günümüzde var olan ve gelecekte etkilerini giderek artırması beklenen iklim krizi, aşırı plastik kullanımı, su kıtlığı tarım sektörünü şiddetli bir şekilde etkileyecektir. Ayrıca yapay zekanın da tarım sektöründe uygulanması kaçınılmazdır. Bu hususlar sebebiyle, Ziraat Fakültelerinin tarım sektörünün nitelikli ve kaliteli işgücü talebinin karşılanmasına yönelik gereken çalışmalar, önemini bir kat daha artırmaktadır. Bugün burada akademik yükselme dolayısıyla biniş giyecek tüm akademik personelimizi canı gönülden tebrik ediyorum. Yeni akademik unvanları ile üniversitemize çok güzel katkılar sunmalarını temenni ediyorum. Ayrıca plaket takdim edilecek ve sertifika sunulacak tüm öğrenci ve öğretim elemanlarımızı kutluyorum. Türkiye’de Tarımsal Eğitiminin 178. yıl dönümünde geçmişten günümüze tarımın gelişmesinde emeği, katkısı ve gayreti olan herkese, akademik camia ve diğer paydaşlara teşekkürü borç biliyor, saygılar sunuyorum” dedi.
Doktorasını tamamlamış Araştırma Görevlilerine, Dr. Öğretim Üyesi Unvanı, Doçentlik Unvanı ve Profesörlük Unvanı Alan öğretim elemanlarına Akademik Yükselme Biniş Töreni gerçekleştirildi. AR-GE Projelerinde başarı gösteren öğretim elemanlarına ve öğrencilere plaket takdimi gerçekleştirildi. Ayrıca tarım eğitiminde 25. yılını geride bırakan akademisyenler ve farklı kurumlarda çalışan Ziraat Mühendislerine plaket verildi. Program Genetika Tohum Genel Müdürü Dr. Ahmet Seçim tarafından “Türkiye Tohumculuğu ve Sektörün Ziraat Mühendislerinden Beklentisi” başlıklı sunumu ile tamamlandı.
Program kapsamında Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricilik Birliği ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi arasında "Anadolu Çoban Köpeği Alımı" protokolü imzalandı. Ayrıca, Isparta İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi arasında "Süt Satış" protokolü imzalandı.
Haber Merkezi