Sözleşme yapılmadan şeker pancarı ekimi yapılamayacak ve buna aykırı hareket edenlerin takip ve kontrolü yapılacak. Şirketler şeker pancarını bakanlıkça belirlenen ekim alanlarından üreticilerle sözleşme yaparak temin edecek. Bakanlık, şeker pancarının ekiminden fabrikalara teslimine kadar olan bütün süreci denetleyecek. Sadece sözleşmeye dayalı ekim yapılması ile kaynakların etkin, etkili ve ekonomik kullanılması sağlanacak.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk şeker pancarı ekimlerinde kota sıkıntısı olmadığını ve ek kota talep edilebileceğinin altını çizdi. Mustahattin Can Selçuk açıklamalarına şöyle devam etti:

“İlimiz bir tarım ilidir ve gül, elma, lavanta ve barbunya da Türkiye’de birinci sıradayız. Kesme çiçek üretiminde Türkiye’de ikinci sıraya gelmekteyiz. Bunların yanında arpa, buğday, elma, kayışı, şeftali gibi ürünlerde de sıralamalara girmekteyiz. Elma sezonumuz bitti ve arpa buğday ekimlerimiz tamamlandı. Şu anda da pancar söküm dönemindeyiz ve bu anlamda bilgilendirme yapmak isterim. Öncelikle ÇKS kaydı (Çiftçi Kayıt Sitemi) istenmektedir. Kota verilmektedir ve yetmezse Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nden kota istenir ve kota açılır. Şu anda kota ile ilgili bir sıkıntı bulunmamaktadır. Yaptığımız üst düzey görüşmeler ile böyle bir problem olmadığını belirtmek isterim. Bunun yanında önceki yıl ekim yapılan yere  tekrar ekim yapılamamaktadır. X bir köyden örnek verecek olursak 10 kişilik bir grup oluşuyor ve bu grupta kendi aralarında bir lider olur, buna bağlı bir kota verilir. Kotadan kastımız tonajdır. Tarlanın metrekaresine göre tonaj kotası çıkar ve bu kota oluşturulan grup şefi tarafından çavuşlar da dediğimiz kişilerdir, takip edilir. Sistem bu şekilde işler. Tarım Bakanlığı da üzerinde hangi envanter olduğunu bilerek üretim planlamalarını yapmaktadır. Bizlerin 31 Aralık ta teslim ettiği veriler neticesinde Türkiye de ki tüm veriler toplanarak gerekli istatistikler ve planlamalar yapılmaktadır.’

HASATLARA GİDİYORUZ

Fırıncılar, Ekmek Üretimini Azaltacak Fırıncılar, Ekmek Üretimini Azaltacak

‘10 dönüm yer ekilecek ise kendi aranızda oluşturduğunuz bir ekip ile kim ne kadar ekecekse anlaşılıyor. Bölge şefliklerine bilgi verilerek kota yetersiz olursa ek kota verilmektedir. Bizler hasatlara da gidiyoruz, önceden insan gücü yoğunlukta iken şu an makinalar bu hasatlarda baş roldedir. Eski sistemde olsa bu kadar verim alınamaz çünkü bizim çocukluğumuzda da ben Kuleönü’lüyüm, Pancar Alım Merkezi vardı. Zaman zaman Ankara ‘ya giderken Akşehir, Yunak, Polatlı hattında pancar ekim alanlarını görüyorduk.’

ELİ NASIRLI ÇİFTÇİMİZİN TEMSİLCİSİYİM

Arazide çalışan kardeşlerimizin eline emeğine sağlık diyorum. Eli nasırlı çiftçilerimizin temsilcisi olmaktan onur duyduğumu da belirtmek isterim. Ziraat Odası olarak başta valiliğimiz belediyemiz ,milletvekillerimiz tarım il müdürlüğümüz üniversitelerimiz ile istişare halindeyiz. Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar Bey ile de ilimizle ilgili her durumda bizlerden desteğini esirgememektedir. Üreten ülke ekonomisine katkı sağlayan her bireye Isparta Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları il koordinasyon Başkanı olarak teşekkür ediyorum.

Kaynak: Haber Merkezi