Isparta

2024’te Taşıt Tanıma Birimi Zorunlu Olacak Fiyatı Açıklandı

2024 yılı itibarıyla araç sahipleri için yeni bir düzenleme devreye giriyor.

Abone Ol

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamındaki bu düzenleme ile, araç sahiplerinin Taşıt Tanıma Birimi (TTB) kullanımı zorunlu hale gelecek. Yeni düzenlemeyle birlikte, TTB fiyatı 1.810 TL olarak belirlendi. Bu fiyat, KDV hariç olup montaj hizmetlerini de kapsıyor ve yalnızca yetkili firmalar tarafından uygulanabilecek.

Araç sahipleri, ödemelerini Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi olan www.utts.gov.tr üzerinden belirlenen hesaplara yapabilecekler. Sabit fiyat uygulaması çerçevesinde, 2024 yılı boyunca TTB fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmayacak ve sadece TÜİK’in Yİ-ÜFE oranında yıllık güncellemeler yapılacak.

UTTS’nin 1 Ocak 2025 itibarıyla zorunlu hale geleceği belirtilirken, sistem akaryakıt alımlarında araç plakalarını otomatik tanıyarak usulsüzlüklerin önüne geçecek. Bu sistem, ticari araçlar dahil toplamda 8 milyon vasıtaya entegre edilecek. Bakan Mehmet Şimşek, sistemin düzenli işleyişi için bir portal ve çağrı merkezinin kurulacağını, tüm verilerin güvenle depolanacağını açıkladı. TTB uygulaması için son tarih ise 31 Aralık 2024.