Parlar Halı ve Koltuk Yıkama'dan Kış Aylarına Özel Hizmet! Parlar Halı ve Koltuk Yıkama'dan Kış Aylarına Özel Hizmet!

Gölün çekilme nedenleri kot, yağış, buharlaşma ile sulama başta olmak üzere elmacılık ve tarımla uğraşan Eğirdir ve Eğirdir Gölü’ne kıyısı olan ilçe ve köylüleri yaklaşan sulama sezonu sonunda büyük sıkıntılar bekliyor. 
Yetkililer 7 renkli olarak bilinen Eğirdir Gölü’nün 2 renge düştüğünü belirttiler. Büyük bir bölümü tarımla uğraşan çevre halkının sulama sezonu sonunda yani Eylül ve Ekim aylarında Eğirdir Gölü’nün ne hale geleceği düşündürüyor. 
Uzmanlar Eğirdir Gölü’nün ve balıkçıların şu günlerde başlıca can simidinin kerevit olduğunu, 2019 yılında 4,5 milyar metreküp olan su varlığının şu anda 1.6 milyar metreküpe düştüğünü açıkladılar. 
Eğirdir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ortak çalışması ile bugün Eğirdir Gölü’nde büyük bir çalışmanın alt yapısı için toplantı tertip edildi. 
Eğirdir Gölündeki çekilme beraberinde göl kıyılarına gelen otlar ve salyangozların sebebiyet verdiği sinek ve kötü kokuları da beraberinde getirdi. 
Ankara’dan Eğirdir’e gelen heyet ilk olarak Eğirdir Belediye Başkanı ve aynı zamanda EKO-BİR (Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği) Başkanı olan Mustafa Özer’i makamında ziyaret ederek görüş alış verişinde bulundular.
Toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri Eğirdir Gölü'nün korunması ve yaşatılması amacıyla ortak bir çalışma başlattı. Yapılan toplantıya Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Doğal Sit Alanları Daire Başkanı Muhammet Aktaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Doğal Sit Alanları Şube Müdürü Uğur Kurt, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Uzman Biyolog Nisa Nur, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan Gemi Mühendisi Ceylan İnmeler, Ulaştırma Altyapı Bakanlığı'ndan Servet Sezgin Çiçek, Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şehnaz Tay Şener, Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Erhan Şener ve Isparta Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Yasin Den’li katıldı.
Bu ortak çalışma, Eğirdir Gölü'nün ekosistemini koruma, su kalitesini artırma ve gölü gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarma hedefiyle yürütülecek. Toplantıda gölün mevcut durumu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Uzmanlar, gölde yapılacak çalışmalar ve uygulanacak stratejiler konusunda detaylı bilgi paylaştılar.
Daha sonra SAREM toplantı salonunda yaklaşık 2 saatlik bir toplantı gerçekleştiren heyet, Eğirdir Gölü’nde teknelerle incelemelerde bulundular. 
Önümüzdeki günlerde Eğirdir Gölü’ne getirilecek devasa gemi ve iş makineleri ile önce ot ve daha sonra dip temizliği yapılmasına karar verildi. Projenin tamamlanması ve ihale aşamasına geçmesi ise yaklaşık 2 ay sürecek. 
Program sonrası açıklamalarda bulunan Eğirdir Belediye Başkanı ve aynı zamanda EKO-BİR Başkanı Mustafa Özer; ‘Eğirdir Gölü Türkiye’nin olduğu kadar hepimizin ve bu  coğrafyada yaşayan her vatandaşımızın göz bebeğidir, Eğirdir Gölü’nü kaybedersek her şeyimizi kaybetmiş olacağız, bunun için başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm ilgili Bakanlıklarımızın acilen desteklerini bekliyoruz, Isparta İlimiz içme suyunun bir kısmını Eğirdir Gölü’nden kullanıyor, Eğirdir İlçemiz de tarımla uğraşan, elmacılıkla uğraşan çiftçilerimizin kullandığı su, çevre il ve ilçelerin kullandığı suyun yanında devede kulak. Yaptığımız bütün bu toplantıların masada kalmamasını talep ediyoruz ve ivedilikle çalışmaların başlatılmasını istiyoruz.’ İfadelerini kullandı.

Muhabir: Ali Rıza Cesur