Süleyman Demirel Üniversitesi üst sıralarda yerini aldı Süleyman Demirel Üniversitesi üst sıralarda yerini aldı

Isparta’da bulunan asırlık çınar ağacı, ihtişamıyla görenleri büyülüyor. Isparta’ya bağlı Sav Kasabasında yer alan ve "Anıt Ağaç" olarak tescillenen yaklaşık 981 yıllık Doğu Çınarı (Platanus Orientalis) zamana meydan okuyor.

Kasabanın simgelerinden biri haline gelen bu eşsiz ağaç, ziyaretçilere tarihin derinliklerinde bir yolculuk yapma fırsatı sunuyor. Doğu Çınarı yüksekliği, geniş gövdesi ve sağlamlığı ile göz kamaştırıyor.

DOĞU ÇINARI (PLATANUS ORİENTALİS)

Doğu çınarı (Platanus orientalis), yaklaşık 30 metreyi geçebilen boyutu ile devasa bir yaprak döken (deciduous) ağaçtır. Büyüklüğü ve geniş taç yaprakları nedeniyle baharda heybetli ve görkem gözüken bir türdür. Aynı şekilde sonbaharda da yapraklarının renkleri kan kırmızısı tona bürünürken harika gözükür.

Diğer kavak, kızılağaç ve söğüt türleri gibi ekolojik olarak nehir kıyısını seven bir tür olduğu yazılır. Bir kere filizlendikten sonra kuru topraklarda dahi yaşamını sürdürebileceği görülmüştür. Bu yüzden yüzlerce yıl yaşayabilirler. Yaprakları akçaağaç benzeri, tek noktadan köken alan palmatus tipidir. Doğada varyasyonları olabilir. Örneğin doğu ve batı çınarının çaprazlaması (Platanus x acerifolia) olduğu düşünülen hibrit çınarı bulunur. Buna karşın bazı dendrologlara (ağaç bilimcilere) göre doğu çınarının bir kültivarı olduğu söylenir.

Özge Kılınç

Editör: Özge Çelik