Bilim TV Youtube Kanalından canlı olarak yayınlanan programa Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Çelik Madenli konuk oldu.

Antarktika ve bölgemizde mikroplastikler alanında gerçekleştirilen TÜBİTAK projesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Evrim Çelik Madenli, şunları kaydetti: “Mikroplastiklerin insan eliyle mi yoksa atmosferik taşınım veya başka bir taşınım yoluyla mı taşındığını gözlemlemek amacıyla başladığımız çalışmamızda hem Antarktika’da hem Isparta’nın Davraz Dağında hem de Burdur’un Katrancık Dağında incelemede bulunduk. Davraz’da çok yoğun bir kış turizmi var ve kayak yaparken giydiğimiz kıyafetler polimardan olduğu için kayak yaparken mikroplastikleri insan eliyle illa ki taşıyoruz. Katrancık Dağı ise insan elinin ulaşmadığı bir yer. Kolay kolay ulaşılamıyor. Biz en yakın köyden sonra 2-3 saat yürüyerek ulaşabildik. Davraz Dağında farklı yükseklikteki alanlardan, Katrancık Dağında zirveden örnekler aldık. Antarktika’da ise kar, buzul, göl suyu ve deniz suyu örnekleri aldık.” dedi.

BİM’de Pirinç, Bulgur, Mercimek, Nohut İndirimi BİM’de Pirinç, Bulgur, Mercimek, Nohut İndirimi

Çalışma kapsamında tüm örneklerin toplandığını dile getiren Doç. Dr. Madenli, incelemelerin bir bölümünü üniversitemizin imkanları ile YETEM’de inceleyeceklerini, bir kısmını da yurt dışında sürdüreceklerini belirtti. İnsanların günlük hayatlarında çok yoğun bir plastik kullanımının olduğunu ifade eden Doç. Dr. Madenli, “Plastikleri hızlı şekilde kullanıyor ve atıyoruz. Yakın zamanda plasentada, kanda bile mikroplastik olduğu açıklandı. Birçok hücremizde mikroplastik var. Bu da çok yoğun şekilde plastiğe maruz kaldığımız anlamına geliyor. Plastik kullanımını azaltmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi