1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek konaklama vergisi sektördeki işletmeler kadar tatilcileri de etkileyecek. Konuyla ilgili konuşan Şükrü Altuğ, “Vergi ödemek istemeyen işletmeciler, kayıt dışı müşteriyi artırabilir” dedi.
Vergi paketine eklenen düzenlemeyle Konaklama Vergisi için yürürlük tarihinin 1 Ocak 2022 yerine 1 Ocak 2023 olarak düzenlenmesi karara bağlanmıştı. Kabul edilen kanun teklifine göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi kamping gibi tesislerden yüzde 2 oranında vergi alınacak. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Isparta Hotel Altuğ'un işletmecisi Şükrü Altuğ, yeni konaklama vergi kapsamında dürüst çalışmayan otel işletmecilerin kayıt dışı müşteri sayısını arttıracağını söyledi.
Otel İşletmecisi Şükrü Altuğ, “ Yeni yıl itibariyle tatile çıkan herkesten konaklama vergisi alınmaya başlanacak. Buna benzer vergi konaklama sektörüne özel 2019 yılında Turizm Vergisi adında çıktı. Turizm Bakanımız büyük otellerle küçük otelleri bir tutup adaletsiz vergi sistemi getiriyor. Bu vergilerden yararlanabilecek işletmeler büyük otel sahipleri olacak, yani biz küçük işletmeler vergiye tabi tutulacağız ancak faydalanamayacağız. Çünkü devlet bu vergiler ile daha çok büyük otellere, tur acentalarına, yurtdışından turistin düşük fiyatla gelmesi için yakıt kullanımına yatırım yapıyor. Turist çekebilmek adına mantıklı bir hamle olsada bu haklardan yararlanamayan küçük işletmeler için aynı durum geçerli değil. Vergimizi ödediğimiz halde bize herhangi bir yatırım yapılması şuan için söz konusu değil” dedi.
Küçük otel işletmecilerinin konaklama vergisinden karlı bir payının olmadığını söyleyen Altuğ, pandemi döneminde ve sonrasında müşteri kitlesinden bahsetti.
Konaklama vergisinin orta ve düşük gelirlilere olumsuz yansıyacağını belirten Altuğ, vergiye tabi olanları bilinçlendirecek bilgiler verdi. “Pandemi döneminde birçok sektör kötü etkilendiği gibi küçük otel işletmeleri de olumsuz etkilendi. Bu etkilenmelerin ardından dolar kurunun artması işlerimiz açısından işi sarpa sarsa da yabancı turist sayısı geçmiş yıllara nazaran arttığını gözlemlemek mümkün. Özellikle son yıllarda yine yerli turist sayısını geçmemiş olsa da yabancı turist sayısı hissedilir şekilde çoğaldı. Bu durumda TL‘nin değer kaybettiğini bir kez daha gözler önüne seriliyor. Ekonomik anlamda olumsuz etkilendiğimiz şu sıralarda bir de konaklama vergisi eklendi. Getirilen bu yeni vergi, tatil yapacak kesimi daha çok belirginleştirecek gibi dursa da burada önemli olan nokta, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren oteller de kayıt dışı müşteri sayısının artıp artmayacağıdır. Çünkü vergiden kaçmak için kayıt yapmadan müşteriyi konaklatan işletmeciler olacaktır.
Dürüst çalışma ilkelerinden uzak bu hareketler birçok işletmecinin hakkına girmesi demek. Bu yüzden özellikle kayıt dışı müşterinin önüne geçilmesi adına gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Zaten tatil severler her türlü vergi oranına bakmaksızın tatillerini yine yapacaklardır. Bu durumu fırsatçılığa çevirip işi yokuşa sürmenin ve yasa dışı işler yapmanın hiçbir gerekçesi yoktur. En asit örnekle evet biz küçük işletmeciler teşviklere yararlanamayacağız ama 300 TL olan bir kişi otel ücretini 350 TL’ye vereceğiz. Vermek zorundayız buda bir gerçek. Yasalara uygun ve birlik içinde hareket edersek kendi kar payımızı korur ve oturulan düzen akışında işler gider. Benim görüşlerime göre konaklama vergisinden etkilenecek kesim yılda bir kez tatile çıkmak için para biriktiren kesim olacak . Özelikle geliri orta ve düşük olan ailelerin bütçelerine ekstra masraf eklenmesi tatillerini ertelemelerine bile sebep olabilir” dedi.
demokrat