Nesli tükendiği düşünülen ve Türkiye’de 25 Ağustos 2019'da fotokapanla ilk kez görüntülenen Anadolu parsına dair yeni bir görüntü ortaya çıktı. Görüntünün Ege Bölgesi'nin iç kesimlerinde çekildiği belirtilirken, tam konum ise gizli tutuluyor.

İLK KEZ BATI AKDENİZDE GÖRÜLMÜŞTÜ

Türk-İş’ten eylem kararı Türk-İş’ten eylem kararı

1975 yılına kadar İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde ormanlık alanlarda yaşadığı bilinen Anadolu parsının, yerel halk ve avcılardan gelen doğrulanmamış bilgiler dışında, uzun yıllar canlı kaydı alınamamış ve neslinin tükendiği düşünülüyordu. Ancak, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğiyle Batı Akdeniz'de yürütülen bir proje kapsamında, 25 Ağustos 2019'da Anadolu parsına ait ilk resmi görüntü ve fotoğraflar elde edildi.

ANADOLU PARSINA DAİR YENİ KEŞİFLER

Benzer bir şekilde, Şırnak’ta yapılan biyoçeşitlilik çalışmaları sırasında, Cudi Dağı eteklerinde binlerce fotokapan görüntüsü arasından Anadolu parsına ait üç fotoğraf elde edildi. Bu çalışmayı, Prof. Dr. Ahmet Karataş, Dr. Şafak Bulut, Dr. Burak Akbaba ve Şırnak DKMP Şube Müdürlüğü ekipleri gerçekleştirdi.

YENİ BİR BÖLGEDE GÖRÜLDÜ

DKMP Genel Müdürlüğü’nün “Parsın Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki Yayılışının Araştırılması Projesi” kapsamında, Anadolu parsına dair yeni görüntülere ulaşıldı. Gece kameralarıyla elde edilen yaklaşık 1 dakikalık videoda, dağlık, kayalık ve ağaçlıklı bir alanda tek başına yürüyen büyük bir kedi türü görülüyor. Türün büyük olasılıkla Anadolu parsı olduğu belirtilirken, görüntülerin çekildiği yerin şu ana kadar bilinen alanların dışında, yeni bir bölge olduğu ifade edildi.

ANADOLU PARSINI KORUMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

DKMP Genel Müdürlüğü'nün 2024-2025 av dönemi için hazırladığı 'Koruma Altına Alınan Av ve Yaban Hayvanları' listesinde, nesli tehlike altında olan Anadolu parsı en başta yer alıyor. Anadolu parsına zarar verenlere 30 milyon TL tazminat bedeli uygulanacak. Ayrıca, bu tür yasa dışı avlanma veya zarar verme durumlarında idari para cezası ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da öngörülüyor.

Anadolu parsının Türkiye'deki varlığı, ekosistem için büyük önem taşıyor. Onu korumak, doğanın dengesini korumak anlamına geliyor.

Kaynak: Haber Merkezi - Ajanslar