Kıyıya yakın sularda kulaç atanlar, aniden gördükleri denizanaları yüzünden kısa süreli panik yaşadı. Bazıları denizden çıkarken, bazıları ise farklı alanlarda yüzmeye devam etti. Sahilde vakit geçirenler ise dalgaların kıyıya vurduğu alandaki denizanalarını izlemeyi tercih ederken, bir kısmı denize girmek yerine sahilde güneşlendi. Amatör olta balıkçıları da denizanalarının oltalarına ve ağlarına zarar verdiğini belirtti. Lara bölgesindeki sahillerde işletmeciler, sahildeki denizanalarını toplatarak traktör kasasında taşıdı.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizanalarının kıyıya yakın sularda sürüler halinde görülmesinin, akıntıyla İsrail, Mısır, Lübnan ve Suriye üzerinden İskenderun Körfezi'ne, ardından da Antalya Körfezi'nden batıya yolculuk yaptığını belirtti. Bilimsel adı Rhopilema Nomadica olan denizanasının her yıl haziran ayının ilk haftasına doğru geçişini tamamladığını ifade etti.
Prof. Dr. Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde her 10 metrekareye bir denizanası gözlemlediklerini, şemsiye çapı 68 santimetre, ağırlığı ise 10 kilograma ulaşan denizanalarının varlığından bahsetti. Ayrıca, denizanalarının içerisinde Kızıldeniz göçmeni tral balıklarının yavrularına rastladıklarını ve bu balıkların denizanası ile yolculuk yaparak popülasyonunun farklı yerlere dağılmasına olanak sağladığını söyledi.
Denizanalarının ekosisteme faydaları olduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, tral balıklarını koruyarak ekosisteme yayılmasında fayda sağladığını, ancak balık larva ve yumurtalarına zarar verdiğini ve balıkçılara büyük zarar verdiğini ifade etti. Denize girenlere de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Gökoğlu, denizanalarına temasın yanma, kızarma, su toplama ve kaşıntı gibi etkiler yarattığını ve özellikle toksinine karşı alerjisi olanlarda büyük risk oluşturduğunu vurguladı.
Haber Merkezi