Isparta Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven, Düna Mimarlık Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Ataseven açıklamsında şunlara yer verdi;
“Unutulmamalıdır ki, bir kentin mimari yapısı ve şehircilik anlayışı, o şehrin insanlarının kültür seviyesini gösterir. Kentlere ruhunu veren, küçük dokunuşları ile hayatlarımızda büyük etki yaratan, estetik yaklaşımları ile medeniyeti binalara sığdıran, Türkiye’nin inşasına önemli katkılar sunan ve insanımızın içinde yaşadığı yapıları, dayanıklılık, estetik ve kullanışlılık esasıyla tasarlayan mimarlarımızın “Dünya Mimarlık Günü” kutlu olsun.
Bir ülkenin medeniyeti, yaşam kalitesi ve gelişmişliğine mimarisine bakarak karar verilir, bu da mesleğimizin önemi bir kez daha vurgulamaktadır. Lütfen mesleğimizin hakkını verelim, üç kuruşa satmayalım, mimarlığın değerini düşürmeyelim. LÜTFEN MESLEĞİMİZİ İTİBARSIZLAŞTIRMAYALIM! Yoksa gelecek nesiller –sadece geleceğin mimarları değil- gelecek tüm nesiller bizi kötü anacaktır. Zira kötü mimarlık aynı zamanda kötü şehircilik, düşük yaşam kalitesi, geri kalmış ülke demektir.
Dünya mimarlık haftasında dileğimiz şudur: Mimarlığa saygı duyulan bir ülke hayal ediyoruz. Ustaların yapabileceği ve müteahhitlerin istediği şekilde tasarım yapmak istemiyoruz. Katı imar yönetmelikleriyle kısıtlanmış sınırları belli bir tasarım özgürlüğü değil sınırsız hayal gücüne dayanan tasarım özgürlüğü hayal ediyoruz. Teknik konuların başta siyaset olmak üzere her şeyin üstünde olduğu bir ülke hayal ediyoruz. Mimar imzası olmadan tadilata bile izin verilmeyen, çivi bile çakılmayan bir ülke ümit ediyorux. Herkesin kendini mimar sandığı bir ülke değil hayalimiz. Parası olan herkesin müteahhitlik yaptığı bir ülke hiç değil. Prizin yerinden kaloriferin kalınlığına, perdenin deseninden lavabonun türüne kadar tasarımın her noktasına mimarın karar vermesini hayal ediyoruz.
ADALET İSTİYORUZ
Mimarlık ve Şehircilik insanların yaşam kalitesini arttırdığı gibi mutluluğunu da doğrudan etkileyen faktörlerdir. Dolayısıyla Mimarlar Kent yaşamının her alanında vardırlar ve eleştirel yaklaşım hakkına sahiptirler. Şehirlerimizde her geçen gün artmakta olan şiddet vakaları toplumun her bireyi gibi bizleri de endişelendirmektedir. Şiddet ve baskı nedeniyle görevlerini düzgün yapamayan, tehdit edilen hatta darp edilen şantiye şefi ve yapı denetimci meslektaşlarımız için adalet istiyoruz. Kadın dostu şehirler tasarlamak için uğraşan biz mimarlara adaletin desteğini bekliyoruz. Kentlerimizi gün geçtikçe yaşanmaz hale getiren sokaktaki şiddet olaylarına caydırıcı cezalar bekliyoruz. Ceza almamış ilk suçtan daha cesaret verici ve daha teşvik edici hiçbir şey yoktur. Ülkemizin geleceğinin mimarları olarak ADALET istiyoruz! Bu dilek ve temennilerle tüm meslektaşlarımızın, tüm mimarların Dünya Mimarlık Gününü kutlarız.