Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, kira artışlarındaki yüzde 25 sınırının devam etmeyeceğini açıklayarak, "Piyasada fiyatlara müdahale edilmemeli. Genel olarak az müdahale gerekli. Sadece arzı arttıracak teşvikler ile piyasaya müdahale edebiliriz." diye konuştu.
Öte yandan Şimşek, vergi artışlarıyla ilgili “Çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceğiz. Aynı zamanda bütün kurumlar için asgari bir kurumlar vergisi üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
Ayrıca Şimşek, artan döviz kuruna ilişkin "Şu anda biz piyasadan döviz almasak lira belki 30'un altına düşerdi. Lirada ciddi bir değer kaybı için sebep yok. Biz rezerv biriktiriyoruz, rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Şimşek'in açıklamaları şu şekilde:
Kira artışlarına 25 yasasının devam etmesinin bir mantığı olmadığını, büyük ihtimalle devam etmeyeceğini düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Genel olarak az müdahale gerekli. Sadece arzı arttıracak teşvikler ile piyasaya müdahale edebiliriz.
ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE GEÇEN YILA GÖRE MUAZZAM BİR İYİLEŞME VAR
Fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. Programın çalıştığı ortaya çıktıkça Türkiye'ye talep artıyor. Ekonomide büyümenin kompozisyonu iyileşiyor, daha sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme var. Makroekonomik dengesizlikler yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Programa olan güven güçlü, sürekli pekişiyor. Programlar canlı organizma gibidir. Sürekli tekrar güçlendirilmesi, iyileştirilmesi, temellerinin sağlamlaştırılması çok önemli. Programı sürekli bir şekilde güçlendirme çabamız var ve bu devam edecek. Enflasyon beklentilerinde geçen yıla göre muazzam bir iyileşme var.
DEPREM HARİÇ BÜTÇEDE ÇOK CİDDİ BİR DİSİPLİN VE SIKILIK VAR
Programı güçlendirdikçe çok daha iyi sonuçlar alacağız; tasarruf paketi bunun bir ayağı, daha bir çok programı güçlendirecek adımlar atacağız, bir kısmı kamu maliyesi alanında, bir kısmı yapısal dönüşüm alanında olacak. Bu seneyi çok büyük ihtimalle bütçe açığını hedefimizin çok daha altında gerçekleştireceğimize inanıyorum. Deprem hariç bütçede çok ciddi bir disiplin ve sıkılık var.
"DÖVİZ ALMASAK DOLAR 30'UN ALTINA GELİRDİ"
Bu nedenlerle aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflasyonistti. KDV'yi artırdık, akaryakıtta ÖTV'yi artırdık. Neden? Deprem yaralarını sarmak için. Bunlar bu sene yapılmayacak. Kuru serbest bırakınca enflasyonist etki oluştu. Deprem, kur etkisi, vergi etkisi, beklentileri bir arada düşününce enflasyon yükselişe geçti.
Şu anda biz piyasadan döviz almasak lira belki 30'un altına düşerdi. Biz rezerv biriktiriyoruz, rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım. Lirada ciddi bir değer kaybı için sebep yok, bu enflasyonu düşürmeyi destekleyecek.
KDV'DE HERHANGİ BİR ARTIŞ ÖNGÖRMÜYORUZ
KDV'de herhangi bir artış öngörmüyoruz. Para politikası, maliye politikası ve gelirler politikası ahenkli bir şekilde çalışıyor. Yaz aylarında sadece baz etkisiyle değil, sadece kur destekleyici olduğu için değil, şartlar daha elverişli olduğu için değil; para, maliye ve gelirler politikası daha sıkı olduğu için enflasyonun düşmemesi mümkün değil.
12 AY İÇİNDE ENFLASYON ÇOK BÜYÜK İHTİMALLE 30'UN ALTINA DÜŞECEK
Enflasyonu düşürmekte kararlıyız; bu sene bir yere düşürdükten sonra geri çekilmeyeceğiz, tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Enflasyon düştükçe bu ülke sürdürülebilir bir büyüme patikasına girecek. Önümüzdeki 12 ay içinde enflasyon çok büyük ihtimalle 30'un altına düşecek.
Kaynak: Karar