Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kahramanmaraş depreminin deprem gerçeğini bir kez daha gösterdiğini belirterek; “Isparta birinci derece deprem bölgesi ama bizden önceki dönemde 12 kata kadar izin verilmiş. Gerçekte, Isparta için zemin+4 kattan fazla yapılaşmaya izin verilmemelidir” dedi.

Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantıları bugün yapılan toplantı ile sona erdi. Belediye Meclis salonunda saat 14.30’da Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı.

Belediye ve Meclis Başkanı Şükrü Başdeğirmen, toplantının tüm gündem maddelerini okuyarak, görüşmelerini tamamladıktan sonra konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Başdeğirmen, mecliste yaptığı konuşmada; “Ülke olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bilindiği gibi, geçtiğimiz Pazartesi günü sabaha karşı saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde ve aynı gün öğle saatlerinde bu defa 7,6 şiddetinde meydana gelen deprem nedeniyle başta Kahramanmaraş olmak üzere, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Malatya gibi çevre illerde de büyük yıkıma neden oldu. Depremlerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce vatandaşımız yaralandı. Bölgede arama – kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

“BİZDEN ÖNCEKİ DÖNEMLERDE

12 KATA KADAR İZİN VERİLMİŞ”

İşte yaşanan bu deprem bir kez daha gösterdi ki, bizler ülke olarak Isparta olarak depremle yaşamak ve tedbirlerimizi de ona göre almak zorundayız. Onun için birinci derece deprem bölgesi olan şehrimizde yapılaşmayı da deprem gerçeğine göre dizayn etmeliyiz. Örneğin, geçmiş dönemlerde şehrimizde 12 kata kadar izin verilmiş. Oysa, şehrimiz bunu asla kaldıramaz. Bu yapıları en kısa zamanda 9 kata kadar düşürmemiz lazım.

Dolayısıyla şehrimizde yapılaşma zemin+4 katı kesinlikle geçmemelidir. Zeminle birlikte 5 kattan fazla yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Diğer bir deyişle, zeminde dükkan bir de üstüne 4 kat. Bu dükkan meselesinde de büyük tehlikeler var. Bakın, 10 ili vuran depremde yıkılan binaların çoğunluğu dükkan yüksekliklerinin gereğinden fazla olması. Apartmanın altına yapılan dükkanın yüksekliği 4 metre olanlar var, 5 olanlar var, hatta 5,5 metre olanlar bile var. Bunlar çok afaki yüksek miktarlar. Bunlar da deprem anında binanın çökmesini kolaylaştırıyor ve can kayıplarını artıran unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunu Maraş depreminde bizzat gördük.

“BU SORUN SADECE BELEDİYE İLE

ÇÖZELECEK BİR KONU DEĞİLDİR”

Bu iş sadece Belediye ile çözülecek bir iş ve sorun değildir. Isparta olarak tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte oturup konuyu masaya yatırmalıyız. Biz Belediye olarak önümüzdeki günlerde siz Belediye Meclis üyelerimizle konuyu masaya yatıracağız. Ardından, konunun teknik tarafındaki meslek kuruluşu başkan ve temsilcileri ile oturup konuşacağız. Şehrimizde bu yapılaşma işine bir çözüm bulmak zorundayız. Bu konuda kararlı ve son derece dikkatli olmak lazım. Konunun ne kadar önemli ve hassas bir konu olduğunu bilmemiz lazım” dedi.

Isparta’da Vatandaşlar Bu Yola Önlem İstiyor Isparta’da Vatandaşlar Bu Yola Önlem İstiyor
Editör: Haber Merkezi