Kuzu Etinde Fiyat Tırmanışı
Uzmanlar, kıvırcık kuzu karkas etin kilogram fiyatının 510-540 lira seviyelerine ulaştığını belirtti. Üreticilerin fiyatların daha da artacağı beklentisiyle kesim yapmaktan vazgeçtiğini ifade eden uzmanlar, kesimlerin genellikle 8-14 aylık kuzular üzerinde yoğunlaştığını vurguladı.
Fiyatlar El Yakıyor
Balıkesir, Çanakkale, Biga ve Tekirdağ yöresinde yetişen karnabat kıvırcık kuzular, lezzeti ve koku yapmayan eti nedeniyle tercih ediliyor. Ancak fiyatlardaki hızlı artış dikkat çekiyor:
- Kıvırcık kuzu eti (kilogram): 700-790 TL
- Kıvırcık kuzu kıyması (kilogram): 1.150-1.250 TL
Kasap Esnafı Zor Durumda
Artan fiyatların yalnızca tüketiciyi değil kasap esnafını da etkilediğini belirten uzmanlar, kasapların müşteri kaybı yaşadığını söylüyor. Kasapların iş hacmi yılbaşından bu yana %40 düşerken, dana etindeki fiyat artışları da dikkat çekici:
- Dana kıyma (kilogram): 630-650 TL
- Dana kuşbaşı (kilogram): 650-680 TL
Fiyat artışları, kırmızı etin vatandaşların mutfaklarından neredeyse tamamen çıkmasına neden olurken, hem tüketiciler hem de esnaf için zorlu bir sürecin devam ettiği belirtiliyor