Isparta Belediyesi şehrin tarihini yaşatmak ve tarihi kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla restorasyon ve sokak sağlıklaştırılması çalışmalarını tüm hızıyla sürdürürken diğer taraftan da bölgede yapılacak çalışmalarda örnek uygulamaları incelemek üzere Ankara Beypazarı, Amasya ve Merzifon’a teknik gezi düzenledi. 

Geziye Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, belediye meclisi üyeleri, belediye birim müdürleri, teknik heyeti ile Isparta’daki kadın girişimci kooperatiflerinden TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, El Ele Derneği, Tarım İl Müdürlüğü Personeli, İşte Kadın Kooperatifi, Gül Gönen Kadın Kooperatifi, Kuyucak Lavanta Kokulu Kadın Kooperatifi, Gülderen Kadın Kooperatifi, Gelendost Emekçi Kadın Kooperatifi, Senirkent Kadın Kooperatifi, Yakaören Gönülden Kadın Kooperatifi, İslamköy Hanımeli Kadın Kooperatifi, Senir Güçlü Kadınlar Kooperatifi, Yalvaç Pisidia Antiokheia Kadın Kooperatifi başkan ve yöneticileri ile belediyenin geri dönüşüm atölyesi, Gülaryum birimi ve ahşap atölyesi birimi görevlileri yer aldı. 
Beypazarı ve Amasya’da tarihi yapılar incelenirken, kadın girişimcilerin bu yerlerde neler yaptıkları, yöresel ürünlerin ne şekilde üretildiği ve nasıl pazarlandığı konuları ele alındı. Belediye teknik heyeti de bölgede yapılan belediye yatırımlarına ilişkin bilgiler aldı.  
Isparta’dan 45 kişi ile yola çıkan heyet ilk olarak Ankara’nın Beypazarı ilçesine ardından da Amasya iline geçti. Heyet burada restorasyonu yapılan tarihi yapılarda incelemelerde bulundu ve kullanım amaçlarına ilişkin bilgiler aldı.  Heyet son olarak da Merzifon İlçesinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Amesia ismiyle markalaştırdığı ve 150 kadının ürettiği ürünlerin satış merkezinde incelemelerde bulundu. 
Ankara Beypazarı İlçesinde Belediye Başkanı Tuncer Kaplan tarafından karşılanan heyet, ardından belediye yetkilileri tarafından ilçedeki tarihi yapıları, kadın kooperatiflerinin yapmış olduğu çalışmaları inceledi. Akşamında Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan ile Isparta heyeti belediyenin Hıdırlık Tesislerinde bir araya geldi. Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, ilçelerinin tarihi, kültürel ve coğrafya olarak farklı bir ilçe olduğunu söyledi. Kaplan, “Tarihiyle, kültürüyle, geçmişiyle çok eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir ilçeyiz. Isparta, Türkiye’nin Anadolu insanı noktasında tarife en yakın illerimizden bir tanesi. Gittiğimde kendimi yabancı hissetmediğim, kendimi bulduğum samimiyetiyle, duruşlarıyla tanıdığım insanlar” dedi. 
Belediye başkanları ardından Beypazarı’nda belediye yatırımları ve restorasyonu yapılan tarihi yapılarda incelemelerde bulundu, karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. 
Isparta heyetinin ikinci günkü durağı ise Amasya ili oldu. Amasya’da müze ve tarihi yapılarda incelemelerde bulunan kadın kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri buradaki diğer kadın kooperatiflerinin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler edindi. 
Isparta Belediyesi başkan yardımcıları ve daire müdürleri ise belediye heyeti ile bir araya gelerek karşılıklı yatırımlara ilişkin görüş alışverişinde bulundular ve arazi gezisinde yatırımları yerinde incelediler. 
Heyet son olarak Amasya’nın Merzifon İlçesindeki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Amesia adıyla markalaştırdığı ve 150 kadının ürettiği ürünlerin ana merkezinde incelemelerde bulundu, Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan’dan yapılan örnek çalışmalara ilişkin bilgiler aldı. 

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen yaptıkları teknik incelemelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, düzenledikleri gezinin amacının kadın kooperatiflerinin görüşlerini geliştirmek ve yapılan çalışmaları yerlerinde görmelerini sağlamak olduğunu belirtti. Başkan Başdeğirmen, geziden elde edilen farklı fikir ve düşüncelerin Isparta’da uygulanmasını sağlamak olduğunu kaydederek geziye belediye meclisi üyeleri, başkan yardımcıları ve ilgili daire müdürleri ile teknik heyetin katıldığını aktardı. Beypazarı ilçesinde yapılan restorasyon çalışmalarını ve oradaki kadın girişimcilerin, kooperatiflerin yapmış olduğu çalışmaların incelendiğini dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Isparta’dan çıkış amacımız diğer illerdeki kadın girişimcilerimizin neler yaptığı, yöresel ürünlerin ne şekilde üretildiği ve pazarlandığıyla alakalı bir çalışma yapmaktı. Beypazarı’nda bir çok tarihi binada restorasyon çalışması yapılmış, bizlerde Isparta Belediyesi olarak restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Tarihi binalarımızı yeniliyoruz. Isparta’daki tüm kadın kooperatifleri ve başkanlarımız ile yöneticilerini davet ederek 45 kişilik heyetle incelemelerde bulunduk. Beypazarı’nın ardından Amasya ilimize geçtik. Amasya’da da oldukça fazla restorasyonu yapılan binaları gördük, dış cephelerini ve içinde yapılan çalışmaları ele aldık, ne gibi destekler alınıyor. Yapılan her tarihi yapıda kadınlarımız yapmış oldukları ürünleri satma imkanlarını buluyorlar. Damgacı Sokak’ta, İmam Hasan Sokak’ta, Üzüm Çarşısında bizlerde neler yapabiliriz. Örnekler alarak Isparta’mıza taşımak istedik. Güzel ve faydalı bir gezi olduğu inancındayım. Merzifon’da da çok güzel bir kooperatif çalışması olduğunu biliyorduk ve burayı da gezerek incelemelerde bulunduk. Kooperatif incelemelerimizde Amasya KOSGEB müdürümüzde bize destek oldu, bizleri bilgilendirdi. Burada 150 kadın üreticimizin tek bir isim altında yapmış olduğu üretimleri, ambalajları, pazarlama şekillerini anlatan bir sunum aldık. Bizimle bu teknik geziye katılan kadın kooperatiflerimiz bu çalışmalardan etkilendiler, güzel proje fikirleri oluşturdular. Isparta’da da aynı ekiple beraber Damgacı, İmam Hasan Sokaklarını ve Üzüm Çarşısını gezdikten sonra belediyemizde BAKA, KOSGEB, Tarım İl Müdürlüğü, ITSO, ITB gibi birimlerle toplantı yaparak buradaki gördüğümüz güzellikleri Isparta’mızda nasıl daha hareketli hale getirebiliriz, başarabiliriz. 150 kadınımızı ve kooperatiflerimizi toplayarak neler yapabiliriz, hangi ürünlerde başarılı oluruz, hangi ilçe ve köydeki kadınlarımız ne gibi ürünleri üretmeleri gerekiyor bunları ele alacağız. Burada bir ihtisaslaşma var, örneğin bir ilçemiz kabak reçeli yapıyorsa diğer bir ilçe erişte yapıyor bir başka ilçesi de elma sirkesi yapıyor. Herkes kendi bölgelerinin özelliklerini çalışarak ürünlerini ortaya koymuşlar ve güzel bir çalışma ortaya konmuş. İnşallah bizlerde bu çalışmalarımızı aldığımız güzel örneklerle geliştirerek şehrimize ve ülkemize katkı sağlamak istiyoruz” dedi. 

Yalçın Baysan’dan Açıklama Yalçın Baysan’dan Açıklama

Isparta’dan teknik geziye katılan ve incelemeleri sonrasında kendilerine yeni ufuklar belirlediklerini dile getiren kadın kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri de böyle bir geziyi kendileri için düzenleyen Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e teşekkür ettiler. 

Senirkent Kadın Girişim Kooperatifi Başkan Yardımcısı Lale Çelik, “Bizim de uygulayabileceğimiz güzel fikirler edindik. Faydalı bir gezi oldu. Bize bu imkanı sunan Başkanımıza teşekkür ederim” dedi. 

Gül Gönen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Zübeyde Kutlu, “Değişik konuların gündeme geldiği verimli bir gezi yaptık. Beypazarı ve Amasya’nın kadın kooperatifleriyle yaptığımız görüşmelerde onlarında el emeği, sanat ve gıda üzerinden gittiğini fark ettik. Sunumlarındaki farklılıklar Isparta’ya da örnek olacak ürünler var. Umarım onları da değerlendirebiliriz. Döndüğümüzde arkadaşlarla birlikte bir oturum yapacağız. Belediye Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Lavanta Kokulu Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Aysun Yavru da gezinin kendileri için çok faydalı olduğunu söyleyerek “Çok güzel şeyler öğrendik. Başkanımıza çok teşekkür ediyorum, bizlere bu geziyi sağladıkları için” şeklinde konuştu. 

Gezinin kendileri için dolu dolu geçtiğini aktaran İşte Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Zeynep Vurupalmaz da “Isparta’mız ve kooperatiflerimiz adına çok güzel birikimlerde bulunduk. Döndüğümüzde tekrar bir arada olarak çok güzel gelişmelere hep birlikte imza atacağız. Belediyemizin Damgacı Sokak, Üzüm Çarşısı gibi noktalarda tarihi ayağa kaldırmak adına yapmış olduğu restorasyon çalışmalarını çok başarılı buluyorum. Buraya da gelerek bu girişim ile ilgili neler yapabileceğimizi değerlendirmemiz çok önemli bir basamağı olduğunu düşünüyorum. Gezide edindiğimiz bilgileri verimli bir şekilde değerlendirileceğini biliyorum. Bu gezide hemfikir olduk. Isparta’ya yansımalarının olacağını düşünüyorum. Bu imkanı bizlere sunan belediye başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Teknik geziden güzel fikirler edindiklerine değinen Güneykent Gülderen Kadınlar Kooperatifinden Hülya Okkan, “Beypazarı ve Amasya’nın kültürel değerlerini, yöresel yemeklerini, el sanatları ürünlerini görerek kendimize örnek almaya çalışacağız. Edindiğimiz fikirleri bir araya gelerek ele alacağız ve devamını getirmeyi düşünüyoruz. Bu geziden dolayı Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen ve ekibine teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

İslamköy Hanımeli Kooperatifi Bakanı Şenay Kara “Başkanımızın hazırladığı bu geziye katıldık. Bu gezide görmediklerimizi gördük, öğrenmediklerimizi öğrendik. Böyle bir imkanı sağladığı için başkanımıza minnettarız” görüşlerinde bulundu. 

Gelendost Emekçi Kadınlar Girişim ve Üretme Kooperatifi Başkanı Melek Sezgin “Böyle bir imkanı sağlayan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Faydalı bir gezi oldu. Buradaki kadın kooperatiflerimizle karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Gelendost ilçemizde elma olduğu için burada elma çayı, elma kahvesini inceledik. Elma çayı noktasında çalışmalarımıza başlamıştık. Aldığımız fikirler bizlere çok faydalı oldu” şeklinde konuştu. 

Senir Güçlü Kadın Kooperatifi Başkanı Şerife Dündar, “Burada çok güzel fikirler edindik. Bu fikirleri Isparta’mızda da uygulamak istiyoruz. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

Yalvaç Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı Nilgül Yüncü, Isparta’nın en uzak ilçesi olduklarını kendilerine böyle bir imkanı sağlayan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e teşekkür etti. Yüncü, “Burada gördüğümüz kültürel ve yöresel etkinlikler bizleri etkiledi. Bu gezimizin Isparta’mıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Isparta Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkanı Zuhal Büyükçulcu, belediye tarafından kadın girişimci kooperatiflerinin katılımıyla çok güzel bir gezi düzenlediğini kaydetti. Büyükçulcu, “Beypazarı ve Amasya’da verimli toplantılar ve teknik gezi düzenlendi. Buradaki kadın girişimciler ile biz kadın girişimciler kooperatifleri olarak güzel bir bilgi alışverişinde bulunduk. Kafamızda tasarladığımız bazı projelerimiz de burada netleşti. Daha fazlasını yapmak istiyoruz. Tarihi eser binalarımızı gezdik. Bizim de tarihi eser binalarımızın restore edilmesi bir katma değer. Damgacı Sokaktaki evlerin restore edilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık ve sevindik. Başarılı bir geziydi, Şükrü Başkanımıza çok teşekkür ederiz” ifadelerinde bulundu. 

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in girişimleriyle bu gezinin düzenlendiğini kaydeden Elele Derneği Başkanı Canan Aydın da “Yıllardır Isparta’da kadın girişimciler olarak neler yapabiliriz, şehre nasıl turist çekebiliriz, Isparta’nın değerlerini nasıl tanıtabiliriz çabasındayız. Bu gezi için Başkanıma ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Sosyal belediyeciliğin ne olduğunu bize her dönem hatırlatan, kadınlara, kadın girişimciliğine önem veren ve Isparta’nın ileri gitmesi için elinden geleni yapan bir belediye başkanımız var. Diğer illerle karşılaştırınca neden Isparta diğer iller kadar turist çekemiyor, değerlerini tam tanıtamıyor diye düşününce bizdeki eksiklikler masaya konulmalı. Gezdik, gördük, birçok şeyi öğrendik ancak Isparta’ya torbalarımızı doldurarak dönmeliyiz. Neler gördük, benim için en önemli şey insanların özellikle kadınların bir araya gelebilmesi yani birlikten kuvvet doğması. Bunları yaşadık. Girişimcilik için insanların bir masada oturup aynı duyguları paylaşması bir şeyler planlaması lazım. Burada dayanışmayı gördük. Belediyemize bu güzel hizmetleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi