Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’da 8. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı açılışında konuştu.

Başdeğirmen konuşmanda; “Isparta’mızın geleceği ile alakalı, tarımımızın ayakta kalarak yeniliklerle daha ileriye gidebilmesi için bu tür fuarlara ihtiyacımız olduğu hepimizin bilincinde. Bu fuarlar yapıldığı sürece biz de yeni teknolojileri görüyoruz. Yeni yetiştiricilikle alakalı ne kadar değişiklikler varsa dünyanın neresinde ne olduysa bunları paylaşma imkanımız oluyor.

Ayrıca hayvancılıkta da komşumuz Burdur’la da gayet güzel çalışmalar içerisindeyiz. İnşallah bu çalışmalarımızla, buradaki üreticilerimizle, çiftçilerimizle daha iyi yerlere gelebilmek için bu mücadeleleri hep birlikte vererek bunu daha da güçlendireceğiz. Bizler ürettiğimiz ürünleri eğer kendi sofralarımızın dışında da ihracata gönderebiliyorsak, bu ihracattan da önemli bir gelir elde edebiliyorsak başarıya ulaşmışız demektir” dedi.

Başkan Başdeğirmen, Isparta’nın elma üretiminde birinci sırada olduğunu fakat su sıkıntısından dolayı elmanın tehlikede olduğunu belirterek, barajların tükendiğini ve Eğirdir Gölü’nün artık bitme noktasına doğru geldiğini ifade etti.

BİM’de Pirinç, Bulgur, Mercimek, Nohut İndirimi BİM’de Pirinç, Bulgur, Mercimek, Nohut İndirimi

Başdeğirmen; “Bugün elmanın Türkiye’de birinci üreticisi olmak, dünyada Türkiye üçüncü, Isparta’da Türkiye’de birinci olarak bu elma üretiminde çok iyi bir yerdeyiz. Hem çeşitlilik hem arama anlamında Allah’ın bize vermiş olduğu havası, suyu, güneşi ve toprağını birleşiminden kaynaklanan o güzellikleri biz de buradaki ürünlerimize yansıtarak güzel ürünler ortaya çıkarıyoruz. Önemli olan bu ürünü iyi bir şekilde pazarlayabilmek ve şehrimize bu konuda ekonomik katkıda bulunmaktır. Bakıyoruz ki çoğu tarım aletleri var. Isparta o kadar güzel şeyler yapmaya başladı ki, tarım aletlerini dışarıdan alırken, kendimiz üretiyoruz. Bu nedir; Su. Artık suyumuz kalmıyor.

Bugüne kadar hoyratça kullandığımız, kıymetini bilmediğimiz, önemsiz bir şekilde, olamaması gerekirken bahçelerimizi ağzına kadar doldurarak suladığımız hatta ve hatta bitki ve meyvelerimize zarar verdiğimiz o sulamalardan dolayı şu anda suda büyük bir sıkıntı yaşamaktayız. Eğer bu halde devam edersek, Kasım’ın ortasına geldik, hala daha hiçbir yağış alamadık. Barajlarımız tükendi, Eğirdir Gölü’müz artık bitme noktasına geldi. Çok büyük problemler yaşıyoruz. Eğer suyumuz olmazsa, elmanın ne kalitesini ne rengini ne aromasını ne ihracatını hiçbirini konuşamayacağız. Artık vahşi sulamadan çıkmak zorundayız.

Devletimiz bu konuda çok büyük destekler veriyor ama ben size söylemek istiyorum. Her şeyi devletten beklemeden kendi yatırımları içerisine mutlaka damla sulama yatırımını da koymak durumundayız. Hepimiz aynı şekilde aynı sıkıntıyı yaşamamak için birbirimize destek olalım. Bugün destek olalım, yarın birbirimize ihtiyacımız olmasın. Yer altı sularını Isparta Belediyesi olarak çiçek sulamak için aldığımız 2 yıl önce 80-90 metreden alıyorduk yer altından, şu anda 310 metreye indik arkadaşlar. Şu anda 310 metreden su alıyoruz. Bu hepimizin sıkıntısı” şeklinde konuştu.

Editör: Özge Çelik