Yalvaç İleği Köyü’nde Yol Çalışmaları İlerliyor Yalvaç İleği Köyü’nde Yol Çalışmaları İlerliyor

Selçuk, toprakla ilgilenenlerin genellikle hobilerini mesleğe dönüştürmeye çalıştığını belirterek, salep bitkisinin Türkiye'de oldukça verimli yetişen ve getirisi yüksek olan bir bitki olduğunu vurguladı.

Salep orkidesinin endemik bir bitki türü olduğunu ve doğadan toplanmasının yasak olduğunu ifade eden Selçuk, Tarım ve Orman Bakanlığından özel izinle ekimi yapılan bu bitkinin üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. Ekonomik değerinin yüksek olması ve yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması nedeniyle talep gördüğünü belirten Selçuk, salep orkidesinin üretim alanının her geçen yıl arttığını ifade etti.

Selçuk, metrekareden 1 kilogram ürün alındığı için, 1 dönüm salep eken çiftçinin 250 bin ila 300 lira kazanabileceğini söyleyerek, bunun 30 veya 40 bin lirasının işçiliğe gideceğini, geri kalanının ise çiftçilere kar olarak kalacağını belirtti.

Son olarak Selçuk; "Salebin kurutulmuş olarak alış fiyatı ise 1800 ile 2 bin lira arasında satılıyor." ifadelerini kullandı.

Haber/ Ali Rıza Cesur

Editör: Ali Rıza Cesur