Isparta

BES'te Devrim: Kısmi Ödeme Dönemi Başlıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), katılımcılara kısmi ödeme imkanı, 1 Temmuz itibarıyla resmen başlayacak.

Abone Ol

Bu yeni düzenlemeyle birlikte katılımcılar, biriken BES hesaplarında devlet katkısı dahil olmak üzere birikimlerinin bir kısmını evlilik, konut alımı ve doğal afet gibi durumlarda çekme hakkına sahip olacaklar. Bu sayede, hayatlarının önemli anlarında karşılaştıkları nakit ihtiyaçlarını karşılayabilecekler ve BES'teki birikimlerinden feragat etmemiş olacaklar.

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, BES'te yapılan son düzenlemeler hakkında şu açıklamalarda bulundu: Kısmi ödemede katılımcılara sağlanan avantajlar arasında kısmi çekiş hakkı, temlik hakkı, devlet katkısının yüzde 30'a çıkarılması, 45 yaş üstü kişilerin otomatik katılım sistemine dâhil olma hakkı ve toplu katkı payı ödemesi yapanlara yıllara sari devlet katkısı bulunuyor.

Hangi durumlarda kısmi ödeme alınabileceği konusunda ise yeni BES yönetmeliği şu durumları öngörüyor: Evlilik, konut alımı, eğitim masrafları ve olağanüstü hallerde sistemden kısmen ödeme yapılabilmesi mümkün olacak. En az 5 yıl süreyle BES'e katkıda bulunan bir katılımcı, belirlenen şartlar doğrultusunda birikiminin yüzde 50'sine kadar olan kısmını çekebilecek. Ödeme hakkı kullanıldıktan sonra, katılımcılar emeklilik, vefat veya maluliyet durumları haricinde sistemden çıkış yapmamayı taahhüt etmelidir.

Doğal afet durumlarında ise genel hayata etkili afet ilan edilen bölgelerde zarar gören katılımcılar, afetin meydana geldiği tarihten itibaren 6 ay içinde bir defaya mahsus olmak üzere birikimlerinin yüzde 50'sini çekebilecekler.