Özellikle giriş katında oturan sakinlerin asansör giderlerine katkı yapıp yapmayacakları, sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20/c maddesi gereğince, binada oturan her daire sahibi, ortak masraflara katılmak zorundadır. Bu durum, giriş katındaki sakinlerin asansör veya çatıdaki arızaların giderilmesine katkı sağlamasını zorunlu kılarken, üst katlardaki sakinlerin de alt katlardaki sorunlar için ödeme yapmasını gerektiriyor. Yani, apartmanın hangi katında oturulursa oturulsun, tüm kat malikleri ortak kullanım alanlarındaki giderlere katkıda bulunmakla yükümlüdür.

Ortak alanlar, apartmanın taşıyıcı sistemi, asansör, kapıcı dairesi gibi unsurların bakım ve onarımı, binadaki tüm sakinlerin sorumluluğu kapsamındadır. Aidatların ödenmemesi durumunda ise süreç icra aşamasına kadar gidebiliyor.

Üst kat sakinleri genellikle asansörü daha sık kullandıkları için bu giderin yalnızca onların tarafından karşılanıp karşılanmayacağı sorulmakta. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ortak giderlerden kaçınmak, hangi katta oturulursa oturulsun herkesin sorumluluğundadır.

Bir Zamanlar Isparta'nın Kalbi Eski Köy Garajı Bir Zamanlar Isparta'nın Kalbi Eski Köy Garajı

Yönetim planında aksi bir hüküm bulunmadığı sürece, zemin kat sakinlerinin asansör giderlerini karşılama zorunluluğu vardır. Fakat, apartman yönetim planında zemin veya giriş kat sakinlerinin asansör giderinden muaf tutulmasına yönelik bir madde yer alıyorsa, bu durumda alt kat sakinleri asansör ücreti ödeme yükümlülüğünden kurtulabilir

Kaynak: Haber Merkezi