“7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7440 sayılı Kanun" kapsamında borçlu olan mükelleflere yapılandırma imkanı getirildi.

Defterdar Osman Koçaş, kanundan yararlanmak isteyenlerin 3 Temmuz'a kadar başvurması çağrısında bulundu.

Koçaş; “Söz konusu kanun ile vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borç ödenecektir. Bu doğrultuda; Ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) aslı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi, Öğrenim ve katkı kredisi alacaklarının asıllarına vade tarihleri ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında gecikme zammı, Yİ-ÜFE tutarı, katsayı tutarı gibi alacaklar hesaplanmadan ödeme imkanı, dava konusu yapılan ihtilafların (vergi tarhiyatları, vergi cezaları, idari para cezaları vb. ilişkin) sulh yoluyla sonlandırılması, Yapılandırılan tutarların peşin veya aylık dönemlerle 12, 24, 36 ve 48 aya kadar taksitler halinde ödenmesi, Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılması, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde, ceza asıllarından yüzde 25 indirim yapılması, Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için cezasız ve faizsiz olarak pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan edilebilmesi, Yapılandırılan borçların anlaşmalı bankaların kredi kartı ile ödenmesi, Her bir taşıt için Kanun kapsamında ödenecek olan motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az %10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince araç muayene izni verileceği, Araç muayenesini yaptırmamış olanların 30 Eylül 2023 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla ödeme kolaylığı sağlanması, Vergi aslına bağlı cezaların tamamının silinmesi, Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi gibi önemli imkan ve kolaylıklar getirilmiştir. Bu imkanlardan faydalanmak için 3 Temmuz 2023 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmektedir’’ ifadelerini kullandı.

31 TEMMUZ’A KADAR İLK İKİ TAKSİT ÖDENECEK

Araç alıp satmak isteyenler için son 15 gün Araç alıp satmak isteyenler için son 15 gün

Başvuruların bağlı bulunulan vergi dairesine doğrudan yapılabileceği gibi posta yoluyla veya başkanlığın internet adresi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden de yapılabileceğini belirten Koçaş; “Başvuru süresinin 3 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmış olması nedeniyle 1. Ve 2. taksit ödemelerinin son tarihi 31 Temmuz 2023 olarak dikkate alınması gerekmektedir. Ancak, anılan Kanunun 6'ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını 31 Mayıs 2023 tarihine kadar fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıtlarını düzelten mükelleflerin, beyan ve ilk taksit ödeme süreleri ile takip eden taksitlerin ödeme sürelerinde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Başkanlığımızca, 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamındaki başvuru ve ödeme süresince mükelleflere ve kamuoyuna doğru, etkin ve hızlı bir şekilde bilgilendirmeler devam edecektir. Ayrıca, mükelleflerimiz Yapılandırma Kanununa ilişkin her türlü soruları için Vergi İletişim Merkezini (189) arayabilirler” şeklinde konuştu.

Editör: Özge Çelik