Lavanta denilince ilk akla Isparta gelirdi. Sahip çıkamadağımız lavanta bu günlerde başka illerde ön plana çıkıyor. Pandemiden önce Isparta'da lavanta turizmi için adım atacak yer olmazken bu günlerde lavanta için gelen neredeyse yok.

HALIYI ELDE TUTAMADIK LAVANTADA GİTTİ

Türkiye'de halı sektöründe adını altın harflerle yazdıran Isparta, kendini geliştirmeyip halıyı başka ile kaptırdı, halının yanında lavanta değerinide kaybetti. İnternet üzerinden 1 TL'ye lavanta fidelerini satmayı kar gören Ispartalılar, başka illerin lavanta bahçelerini gördükçe neden biz bu işleri elimizde tutamıyoruz diye kendilerini sorguluyor.

MERSİN'DE DEVASA LAVANTA BAHÇESİ KURULDU

Girişimci Feride Mutlu, köyde atıl vaziyette bekleyen tarlasını değerlendirmek amacıyla susuz tarım yapmaya karar verdi. Mutlu'nun bu kararı olumlu sonuç verdi ve kurduğu lavanta bahçesi 4 yıl içinde tam verime ulaştı.

Mersin'de ilçeye bağlı bin 100 rakımlı kırsal Küstülü Mahallesi'nde 4 yıl önce atıl arazilerini değerlendirmek için lavanta bahçesi kuran Feride Mutlu bu girişimden verimli sonuç almanın mutluluğunu yaşıyor.

Köyünde susuz tarım yapılabileceğini kanıtlayan Feride Mutlu, "İnsanlara öncü olabilmek için bu işi yaptık. Tabii ki bunlar kesildiğinde, hasat edildiğinde yağ olarak çıkacaklar. Biz de bunları sabun, kolonya ve daha farklı şekilde üretebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Gerekli belgeleri alarak bu işe başladım" dedi.

Miryakefalon Kavşağı’nda Kaza Miryakefalon Kavşağı’nda Kaza

Mutlu ilk 2 yıl sulama yaptıklarını belirterek "Ama ondan sonrasında daha hiç su vermedim. Susuz tarıma örnek bir bitki zaten. Daha çok etrafımızdaki insanlara örnek olmak, dünyanın, ülkemizin gidişatı susuzluk yönünde olduğu için, bu da alternatif bir tarım ürünü olduğu için öncü olmak istedim açıkçası." şeklinde konuştu.

Mutlu sözlerine şöyle devam etti: "Köyümüze de pek çok insana da faydası olabileceğini düşündüm. İlk 2 sene büyüme, kök tutunma aşamasını gerçekleştirdiği için lavanta da bir çiçek sonuçta ondan sonra sulama gerektirmiyor. İçinde arılar var, arılar doğadan geliyor. Kendi kovanımızı da tabii ki koymak istiyoruz. Bu arada lavanta balı da üreteceğiz. Hedeflerimizin arasında onlar da var. Burada kırsal bir alanda susuz tarım yaparak hem bölgemizi kalkındırmak, hem de farklı alternatif ürünler sunmak, hem de turizmimizi geliştirmek adına pek çok adım attığımızı düşünüyorum açıkçası."

Bu yıl hasattan 100 litre lavanta yağı elde etmeyi beklediklerini aktaran Feride Mutlu, "Geçen yıl yaklaşık, 20 litre civarı bir yağımız oldu. Bu yıl da 100 litreye yakın bir yağ beklentimiz var. Kadın girişimcilere örnek, kendi etrafımdaki kadınlara örnek olmak için bu işi yaptık. Atıl bölgelere su gitmeyen kurak bölgeler için daha çok önerimiz. Diğer ürünlerin yanında alternatif olarak yapılması gereken bir ürün" dedi.

Lavanta bahçesinde hasat etkinliğine katılan Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, "Burada bugün lavantanın hasadı için bulunuyoruz. 4 yıldır bu ailemizi burada bu işi yapıyor. Bölgemizde tek olan bir yer, genelde Isparta, Konya, o bölge bilinirken, Silifke'de var Erdemli'de de tek burada var. Ümit ediyorum bu gelişerek devam eder, diğer çiftçilerimize örnek olur. İnşallah aile ekonomisine katkıda bulunur. Çiftçilerimize iyi örnek, iyi emsal olması dileğiyle teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Lavanta bahçesini ziyaret eden turistler ise bahçeyi internet paylaşımlarından görerek merak ettiklerini, geldiklerinde çok beğendiklerini, ve fotoğraf çektirdiklerini ifade ettiler.

kaynak: https://www.karar.com/foto-galeri/bos-araziyi-servet-kapisi-yapti-tonlarca-para-kazaniyor-duyan-meraktan-1777136

Editör: Şükrü Altuğ