Isparta

Bu yıl Isparta’daki gülçiçeği rekoltesi 12 bin ton

25 Mayıs’ta başlayan Gülçiçeği alım kampanyasının bugün sona erdiğini belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “25 Mayıs’ta başlayan kampanyamız yaklaşık 50 gün sürdü. Bu yıl havaların yağışlı geçmesi nedeniyle gülçiçeği rekoltesinde geçmiş yıllara göre % 30’lar civarında bir düşüş yaşandı” dedi.

Abone Ol

2023 Gülçiçeği alım kampanyasının kazasız ve sorunsuz bir şekilde sona erdiğini belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, kampanyanın ilk başlarda yoğun yağışlar nedeniyle yavaş gittiğini ancak hava sıcaklıklarının daha sonra artması ve yağışların kesilmesiyle birlikte gülçiçeği alımlarının hızlandığını kaydetti. 25 Mayıs tarihinde başlayan gülçiçeği kampanyasının 14 Temmuz itibariyle tamamlandığını ve kampanyanın bu yıl beklendiği gibi yaklaşık 50 gün sürdüğünü belirten Genel Müdür Hasan Çelik, şu bilgileri verdi:

“Yaklaşık 50 gün süren kampanya dönemimizi hayırlısıyla tamamlamış bulunuyoruz. Biz Gülbirlik olarak hedeflediğimiz ölçüde gülçiçeği satın almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gülçiçeği alım kampanyası boyunca Gülbirlik olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Gülbirlik olarak biz geçmiş yıllarnda olduğu gibi bu yılda 50 alım merkezinde gülçiçeği alımı yaptık. Bu yıl Isparta’daki gülçiçeği rekoltesi yaklaşık 12 bin ton civarında gerçekleşmiştir. 

BU YIL DA İŞÇİ SIKINTISI YAŞANDI

Bu yıl da maalesef gül bahçelerinde toplanamayan gülçiçeği gördük. Gül bahçesinde çalışan işçilerin aldıkları ücret geçmiş yıllara göre bu yıl yüksek düzeyde olmasına rağmen yine de işçi sıkıntısı yaşandı. Ancak buna rağmen Isparta’daki gülçiçeği rekoltesinin daha önce dediğimiz gibi yaklaşık 12 bin ton civarında gerçekleşmiş olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun bir bölümünü Gülbirlik olarak biz satın aldık, kalan kısım ise sektördeki diğer firmalar arasında değişen miktarlarda mubayaa edildi. Esasen gül bahçelerindeki güller tam anlamıyla toplanabilmiş olsaydı satın alınan gülçiçeği miktarı biraz daha fazla olabilirdi. Bu yıl havalarında yağışlı geçmesi kampanya sürecimizi biraz daha uzattı ve 2023 gülçiçeği kampanyamız yaklaşık 50 gün devam etti.”

ÜRETİCİLERE KİLO BAŞINA

20 LİRA ÖN ÖDEME YAPILDI…

Gülbirlik yönetim kurulu bu yılda ön ödeme yapma kararı aldı. Bu karar doğrultusunda belirlenen kilogram fiyatı üzerinden yapılan ön ödemelerle üreticilerin mağdur olmaması sağlandı ve böylece üreticiler Kurban Bayramı öncesi ihtiyaçlarını da karşılama imkanı buldular. Gülbirlik Yönetim Kurulunun gülçiçeği kilogram başına ön ödeme bedelini 20 lira olarak belirlediğini hatırlatan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Son yıllarda yaptığımız ön ödeme uygulamamızı bu yılda devam ettirdik. Üreticilerimize kilogram başına 20 lira ön ödeme yapma kararı aldık ve bunu kooperatifler kanalıyla Kurban Bayramı öncesi yaptık. Bu durumda Gülbirlik’e gül veren üreticilerimiz kampanya başından bu yana ne kadar gül topladıysa ona göre kilogram başına 20 lira ön ödeme almış oldu. Gülçiçeği kesin fiyatı belirlendikten sonra da hesap kapatma işlemi uygulanacak ve üreticilere belirlenen fiyat üzerinden daha önce aldıkları ön ödeme bedeli düşülerek geri kalan kısmı da tamamen ödenmiş olacak” dedi.

EN İYİ FİYATIN BELİRLENECEĞİNDEN

HİÇ KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN…

Bu arada Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, 2023 Gülçiçeğ fiyatı konusunda üreticilerin endişeye gerek duymamasını istedi ve zamanı geldiğinde gülçiçeği fiyatının verilebilecek en iyi seviyede tespit edileceğini söyledi. 

YURT DIŞINDA PAZARLAMA

ÇALIŞMASI YAPILACAK…

2023 yılı Gülçiçeği alım kampanyasının sona ermesiyle birlikte önümüz deki günlerde yurt dışına giderek ürünleri pazarlama çalışmalarına başlayacaklarını ve müşterilerle yüz yüze görüşmelerde bulunacaklarını belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik Gülçiçeği fiyatının zamanı geldiğinde en iyi şekilde tespit edileceğini ifade ederek, “Biz geçtiğimiz yıl Gülbirlik olarak gülçiçeği alım bedelini 24 lira 25 kuruş olarak belirlemiş ve üreticilerimize buna göre ödeme yapmıştık. Önce ki yıllarda da buna benzer yüksek fiyatlarımız olmuş idi. Gülçiçeği fiyatı bu yıl geçmiş yıllara göre daha yüksek olacak. Ama ne kadar olacağını şimdiden söylememiz mümkün değil. Biz her zaman olduğu gibi sezon bittikten sonra gül yağının pazarlama işlemlerini başlatırız. Pazarlama çalışmaları bittikten sonra yapılacak olan hesaplama ve değerlendirmeler sonucunda üretici ortaklarımıza 2023 yılı gülçiçeği fiyatını en iyi şekilde tespit ederek, kalan kısım üreticilerimize ödenecektir. Her zaman olduğu gibi biz Gülbirlik olarak üretici ortaklarımızın menfaat ve haklarını hep ön planda tutmuşuzdur. Bu itibarla üreticilerimiz bizim için vazgeçilmezlerimiz ve iş ortaklarımızdır.

BİZE GÜL VEREN ÜRETİCİLERİMİZİ

KESİNLİKLE MAĞDUR ETMEYİZ

Çünkü bizim kooperatifimizin olmadığı yerde biz olmayacağız. Dolayısıyla onları yaşatmak, onları üretime katkı sağlamaya devam ettirmek için en iyi fiyatı vererek gülü, gülcülüğü, sektörü bütünüyle gelecekteki nesillere aktarma gibi bir misyonumuz ve görevimiz var. Bu bilinçle çalışıyoruz.” dedi.

Çelik, “Biz biliyorsunuz Gülçiçeği bedelini kampanyamız bittikten sonra kazancımıza bakıp ona göre bir fiyat tespit ediyoruz. Bu geçmişte de böyle oldu, bugün de böyle olacak yarın da öyle olacak. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da üreticilerimizi bu konuda mağdur etmeyeceğiz, piyasanın en yüksek rakamını vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Üreticilerimiz sabahın erken saatinde uykularından fedakarlık edip gül bahçelerine geliyorlar, emek veriyorlar, gül bahçelerine masraf yapıyorlar bunları görmemezlikten gelemeyiz. Üreticilerimizin alın terini en yüksek seviyede vermenin çabası içerisinde olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Üreticilerimize geçmişte olduğu gibi en iyisini yapmaya gayret edeceğiz, Allah utandırmasın” dedi.