Günümüzde birçok iş yerinde 24 saatlik çalışmalar yapılıyor. Havalimanı, hastane gibi iş yerlerinde hizmet sürekli devam ettiği için vardiyalı çalışma düzeni uygulanıyor.

Bazı fabrika ve imalathanelerde gece de üretime devam ediliyor. İş yerinde uyumak da bazı durumlarda işten kovulma sebebi sayılabiliyor.

HAYAT PAHALILIĞI TÜP GAZ FİYATLARINI ARTIRDI! HAYAT PAHALILIĞI TÜP GAZ FİYATLARINI ARTIRDI!

OLAYIN GERÇEKLEŞME SÜRECİ

Yargıtay kararına konu olayda bir grup işçi, çalışma alanını terk edip başka bir alana geçip uyuyor. Bu olayı kamera kayıtlarından tespit eden işveren de işçileri tazminat ödemeden işten çıkartıyor. Yerel mahkeme, işçinin kendi kontrol ve gözetimi altında bulunan tezgahı çalışır vaziyette bırakarak kimseye de haber vermeden uyumasının işyeri güvenliğini tehlikeye düşürmesi nedeniyle işverenin kıdem tazminatı ödemeden işçiyi işten çıkartabileceğine karar veriyor.

YARGITAY KARARI

Yargıtay, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeden işten çıkartılmasının doğru olduğunu söylemekte. Yargıtay'ın bu kararının arkasında yatan gerekçe ve kriterler bulunuyor. Bu kriterler iş yerinde uyuyan işçinin tazminat alarak ya da almadan işinden olacağını belirlemekte.

Eğer işçinin uyuması iş yerinin güvenliğini tehlikeye düşürmüşse bu durumda işçi tazminatsız olarak işinden oluyor. Fakat işçinin uyuması işyerinin güvenliğini tehlikeye düşürmüyorsa bu durumda işveren işişçiyi işten çıkarsa bile kıdem ve ihbar tazminatı ödemek durumunda kalıyor.

Editör: Ali Rıza Cesur