Çinli ve İsveçli araştırmacılar, İngiltere Biobank verilerini inceleyerek çay ve kahvedeki kafeinin kalp sağlığına olumlu etkilerini gözler önüne serdi. Araştırma, düzenli çay ve kahve tüketiminin hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riskini azalttığını ortaya koydu.

Trafikteki Motosiklet Sayısı 6 Milyona Yaklaşıyor Trafikteki Motosiklet Sayısı 6 Milyona Yaklaşıyor

Çalışmaya katılan ve günlük olarak orta düzeyde kafein tüketen (yaklaşık üç veya daha fazla fincan kahve veya beş veya daha fazla fincan çay) bireylerin, ilerleyen yıllarda iki veya daha fazla kardiyometabolik hastalığa yakalanma riskinin yüzde 40’tan fazla düştüğü tespit edildi. Araştırma süresince katılımcıların sağlık verileri 11 yıl boyunca takip edildi ve düzenli kafein tüketenlerin kardiyovasküler sağlık sonuçlarının, hiç tüketmeyenlere göre daha iyi olduğu gözlemlendi.

Ayrıca, yapılan kan testleri kafein içeren içeceklerle düşük kolesterol ve iyileşmiş insülin direnci belirtileri arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Bu bulgular, çay ve kahve tüketiminin sağlığa olan faydalarını bir kez daha vurguluyor.

Kısacası, düzenli çay ve kahve tüketimi, kalp sağlığını koruma açısından önemli bir rol oynayabilir. Çay ve kahve tutkunları için bu yeni araştırma, içeceklerinin sadece keyif vermekle kalmayıp, aynı zamanda sağlık açısından da faydalı olduğunu gösteriyor

Kaynak: kamusonhaber